12.10.2018 Beograd

Fabrici: Sloboda medija je osnov demokratije i pluralizma

Fabrici: Sloboda medija je osnov demokratije i pluralizma Foto: Beta / Miloš Miškov
Sloboda izražavanja je osnov demokratije i pluralizama, kao što je uloga javnih servisa u uslovima kada se medijski pejzaž brzo menja od ključnog značaja, rekao je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici na otvaranju radionice o istraživačkom novinarstvu za novinare javnih servisa regiona u Radio televiziji Srbije.

EU će uložiti 1,5 miliona evra u dvogodišnji projekat čiji je cilj da doprinese reformama i profesionalnom razvoju medijskih javnih servisa na Zapadnom Balkanu kako bi se podstakla produkcija pluralističkog, nezavisnog i verodostojnog programskog sadržaja.

Fabrici je u Galeriji RTS istakao da se projekat sprovodi na regionalnom nivou radi unapređenja kapaciteta javnih servisa u oblasti istraživačkog novinarstva koje je "suština novinarstva".

Šef Delegacije EU u Srbiji je podsetio da EU od 2000. sarađuje sa RTS i RTV koji su od tada od Brisela dobili 5,4 miliona evra za brojne projekte. ;

"Novinari će zahvaljujući ovom projektu biti spremniji da prave kvalitetniji sadržaj i na najbolji način služe javnosti", kazao je Fabrici.

On je rekao i da je ideja projekta da se ojača javni servis kako bi pružao bolje sadržaje i bolji proizvod javnosti.

"Javni servisi su sidrište za sve javne medije... važno je da njihov program bude dobar", kazao je Fabrici na otvaranju radionice na kojoj će učestvovati 14 novinara iz sedam javnih servisa iz regiona.

Generalni direktor RTS Dragan Bujošević pozdravio je otvaranje treninga rekavši međutim da ne voli pojam istraživačkg novinarstva jer je "novinarstvo istraživačko ako je novinarstvo, ne postoji druga vrsta novinarstva".

Ana Petruševa iz Balkanske istraživačke mreže BIRN rekla je da je sve manje medija koji brinu o javnom interesu a sve više onih koji upadaju u zamku tabloidizacije istakavši da će radionice koje danas počinju omogućiti novinarima da steknu nove veštine kako bi unapredili rad.

Istovremeno je glavni trener na projektu Nils Hanson sa Švedske televizije SVT rekao je da je istraživačko novinarstvo danas globalno i da je postalo komercijalno u pozitivnom smislu reči jer gledaoci žele da čuju eksluzivne priče i da plate za njih.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side