Fabrici posetio zatvor u Požarevcu
14.10.2019 Požarevac

Fabrici posetio zatvor u Požarevcu

Fabrici posetio zatvor u Požarevcu Foto: Beta / Ministarstvo pravde
Šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, rekao je danas da su, izgradnjom novog paviljona u zatvoru u Požarevcu unapređeni uslovi života i rada osuđenica, posebno žena sa decom, saopštio je EU Info centar.

"Zatvorski sistem u Srbiji je za EU važan iz dva razloga, a prvi je staranje o tome da svi koji su osuđeni odsluže kaznu, a drugi je staranje o tome da budu tretirani na odgovarajući, pravičan i humani način", izjavio je Fabrici.

Kazneno-popravni zavod za žene u Požarevcu, za čiju rekonstrukciju je EU izdvojila tri miliona evra, je jedini ženski zatvor u Srbiji, koji od sada ima novoizgrađeno odeljenje za smeštaj do 160 osuđenica u okviru otvorenog, poluotvorenog i prekršajnog odeljenja. 

Ovaj projekat je deo šire finansijske pomoći EU koja je usmerena na pružanje podrške zatvorskom sistemu u Srbiji.

U prethodne tri godine EU je, kako se navodi, izdvojila sedam miliona evra za rekonstrukciju i nabavku opreme i obuku i jačanje kapaciteta zatvorskog osoblja i zatvorenika.

EU je finansirala i obuku za 500 osuđenika u tri najveća kazneno-popravna zavoda u Srbiji.

Fabrici je obišao i novoizgrađen paviljon za smeštaj muškaraca, kapaciteta do 216 osuđenika i radionice za varenje i izradu pekarskih proizvoda, koje zapošljavaju zatvorenike nakon završene obuke.

"Video sam neke od proizvoda koje su izradili zatvorenici, poput nameštaja i posteljina, i zadovoljstvo mi je da znam da osuđenici i osuđenice, zahvaljujući pomoći EU, imaju priliku da steknu obrazovanje i veštine koje će im pružiti veće šanse za zaposlenje u budućnosti", rekao je Fabrici.

Dodao je da je izgradnjom novog paviljona u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu, rešeno pitanje smeštajnih kapaciteta za osuđenice, a unapređeni su i uslovi u kojima one borave i rade.

"Zahvaljujći pomoći EU postoje programi edukacije za 500 osuđenika u tri najveća zavoda, Sremska Mitrovica, Niš i Zabela", rekao je direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja