Fabrici: Pomoći uzbunjivačima, ključni za detekciju korupcije
12.12.2019 Beograd

Fabrici: Pomoći uzbunjivačima, ključni za detekciju korupcije

Fabrici: Pomoći uzbunjivačima, ključni za detekciju korupcije Foto: Beta/Milan Obradović
Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da Agencija za borbu protiv korupcije treba da ima u fokusu sukob interesa, posebno kada su uključena javna sredstva.

 


On je, na međunarodnoj konferenciji o borbi protiv korupcije, u skupštini Srbije, naglasio da je bolje primeniti preventivna sredstva, nego kasnije otklanjati posledice, napominjući da je neophodna pomoć uzbunjivačima kao "ključnim licima u detekciji korupcije".

Govoreći o stvaranju okruženja koje ne dopušta korupciju, on je naglasio važnost vladavine prava.

"Ako bi govorili medicinskim rečnikom, korupcija je kao bolest koja, ako se razvije, može da razori društvo i institucije tako da je bolje primeniti preventivna sredstva", rekao je Fabrici.

Obično se navodi, rekao je Fabrici, da jedan evro uložen u preventivno sprečavanje korupcije, znači uštedu od 10 evra da se ona kasnije otkloni.

Šef misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio je naveo da je korupcija problem u Srbiji i regionu, na šta ukazuju ankete među građanima koji je svrstavaju pri vrhu negativnih pojava u društvu.

On je podsetio da ova organizacija pomaže Srbiji u izgradnji demokratskih institucija, navodeći da raširena korupcija nosi opasnost po razvoj privrede i po društvenu stabilnost.

Zamenik republičkog tužioca Zorana Stojšić je rekla da će tužilaštvo u predstojećoj godini "značajno intenzivirati" svoje aktivnosti radi kvalitetnijeg i primetnijeg suzbijanja i kažnjavanja koruptivnih krivičnih dela.

Direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić zahvalio je institucijama države što je Agencija dobila njihovu podršku, kad je u pitanje zapošljavanje novih ljudi i finansije, s obzirom na proširene nadležnosti koje je dobila.

Sikimić je dodelio priznanja Fabriciju, Oriciu i američkom abasadoru u Beogradu Entoni Godfriju za saradnju.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side