17.04.2018 Beograd

Fabrici: Izveštaj EK potvrđuje posvećenost Vlade Srbije evropskom putu

Fabrici: Izveštaj EK potvrđuje posvećenost Vlade Srbije evropskom putu Foto: prtscr ytb
Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas u Beogradu da izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim reformama potvrđuje posvećenost Vlade Srbije evropskom putu, da je u ekonomiji ostvaren dobar napredak, ali da pitanje političkog uticaja na pravosuđe nije rešeno.

"U pravosuđu je ostvaren određen napredak, ali pitanje političkog uticaja na pravosuđe još nije rešeno, a treba da se reši", rekao je Fabrici na zajedničkoj konferenciji za medije s premijerkom Srbije Anom Brnabić.

On je naveo da je u Izveštaju EK, koji se odnosi na period od kraja 2016. do početka 2018. godine, konstatovan određen napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i pozitivna uloga u regionalnoj saradnji, naročito s Prištinom.

Dodao je da "Srbija mora da uloži napor da se postignuti sporazumi sprovode i da se dogovor s Prištinom pretoči u pravno-obavezujući sporazum".

Kad je reč o delu izveštaja koji se tiče ekonomskih kriterijuma, ostvaren je dobar napredak, ocenio je Fabrici.

"Snažni rezultati su u oblasti fiskalne politike, Srbija je postigla budžetski suficit. Izvoz je porastao, strane direktne investicije su porasle, poboljšana je i poslovna klima", naveo je šef Delegacije EU u Srbiji.

Naveo je da su potrebne dalje reforme poreske i javne uprave, reforme na suzbijanju sive ekonomije, ali je "naglasio da je Srbija postigla važne rezultate u ekonomskom domenu".

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side