20.09.2017 Novi Sad

Fabrici: EU se zalaže za slobodu medija i vladavinu prava

Fabrici: EU se zalaže za slobodu medija i vladavinu prava Foto: Beta/Dragan Gojić
Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas u Novom Sadu, povodom gašenja "Vranjskih" i tvrdnji da je u pitanju napad na slobodu medija, da ne može da komentariše pojedinačan slučaj, ali da se EU zalaže za "slobodu medija i vladavinu prava".

"To je deo agende EU i u ovim oblastima moramo mnogo da radimo i da sarađujemo sa Srbijom", kazao je Fabrici, koga su novinari pitali da prokomentariše dešavanja u vezi s "Vranjskim" koje su juče, posle 23 godine, prestale da izlaze a njihov urednik Vukašin Obradović otpočeo štrajk glađu.

On je rekao i da je ohrabren napretkom koji je postignut u odnosima EU i Srbije i da u tom procesu pokrajina Vojvodina zauzima značajno mesto.

"Pregovori za pristupanje napreduju, a u to napore ulaže cela Srbije, dok Vojvodina ima ključnu ulogu i sastavni je deo tog procesa. Ona će u buduće imati i vodeću ulogu", rekao je Fabrici nakon sastanka s predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem.

Prema njegovim rečima, EU finansira niz važnih projekata u celoj pokrajini, u vrednosti od oko 460 miliona evra, u oblasti infrastrukture, nauke i istraživanja, vladavine prava i poljoprivrede.

"Poruka sa moje strane je da želimo da tesno sarađujemo sa Vojvodiniom i njenom vladom. Posebno me ohrabruje činjenica o stepenu uključenosti vlade i pokrajinskih organa u pitanja zaštite prava manjina u ovom regionu", rekao je Fabrici.

Dodao je da moto "ujedinjeni u različitosti" nije samo moto Vojvodine, već i celokupne EU.

Fabrici je kazao da je ovo njegova prva poseta Novom Sadu, "ali da nije poslednja".

Rekao je i da se raduje poseti Novom Sadu, posebno u godini kada će postati Evropska prestonica kulture 2021, čime će "zauzeti važno mesto na geografskoj karti Evrope".

Mirović je rekao da je Vojvodina do sada zahvaljujući IPA fondovima realizovala veliki broj projekata u saradnji s prekograničnim zemljama.

On je napomenuo da je tokom sastanka sa Fabricijem bilo govora o projektu Žeželjevog mosta, koji delom finansira EU, navodeći da će od 1. do 10. oktobra biti premošćen Dunav i započeta izgradnja saobraćajnica.

Mirović je rekao da je na sastanku konstatovano da se moraju intenzivirati radovi na Velikom bačkom kanalu, da će biti izgrađeni kanalizacioni sistemi i prečištači u opštinama kroz koje on prolazi.

Dodao je i da je na sastanku razgovarano o lokalnim projektima u Subotici.

"Mi želimo da velike projekte, poput Žeželjevog mosta i Bačkog kanala, završimo, i da uđemo u neke nove. To su stari projekti i mi želimo nove, imamo za to kapaciteta, a i u strukturama EU postoje finansijki potencijali", kazao je Mirović.

Nakon što je u julu došao na mesto šefa, Fabrici danas boravi u prvoj poseti nekom gradu van Beograda.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side