22.06.2018 | 14:53h ► 15:21h Beograd

Fabrici: Briselski dijalog ušao u bitnu fazu

Fabrici: Briselski dijalog ušao u bitnu fazu Foto: Beta / EU PRO
Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da su pregovori o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine ušli u bitnu fazu i da imaju dobar zamajac, iako je delovalo da će upasti u zastoj.

On je u intervjuu za novopazarski radio Sto plus kazao da su obe strane, uz posredovanje visoke predstavnice EU Federike Mogerini, voljne da pregovaraju, ali nije želeo da govori o detaljima razgovora koji će se održati u nedelju u Briselu.

Fabrici je kazao da Mogerinijeva ima punu podršku svih zemalja članica EU i da nema zahteva da se neka članica direktno uključi u pregovore Beograda i Prištine, niti da se pitanje rešava na nekom posebnom međunarodnom skupu, takozvanom "Rambujeu dva".

"Format briselskih pregovora je jasan i njega određuju oni koji u njemu učestvuju. Za sada, ni Beograd, ni Priština nisu pokrenuli bilo kakvu inicijativu da se on promeni i izmesti iz Brisela. Mislim da se nepotrebno daje važnosti formatu pregovora, umesto napretku u dijalogu dve strane", rekao je Fabrici.

On je izrazio nadu da će pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine biti "brzo postignut", ne precizirajući vremenski okvir u kojem bi to trebalo da se desi.

"Teško je to definisati i ne želimo da veštački namećemo neki datum. Jasno je da on mora biti dogovoren i implementiran pre pristupanja Srbije EU. Normalizacija odnosa s Prištinom je jedan od glavnih elemenata u tom procesu, a u Strategiji za Zapadni Balkan je jasno navedeno da se bilateralni sporovi moraju rešiti pre nego neka država pristupi Evropskoj uniji", izjavio je Fabrici.

On je ponovio da je evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana nedvosmislena i da im je EU prethodnih meseci, kroz Strategiju i samit u Sofiji, to jasno poručila.

Fabrici je naglasio da najavljene unutrašnje reforme Unije neće uticati na politiku proširenja, navodeći da su to dva paralelna procesa.

Govoreći o 2025. godini kao godini kada bi Srbija i ostale zemlje Zapadnog Balkana mogle postati članice EU, Fabrici je rekao da to ne znači da će one nužno tada pristupiti EU, jer to zavisi od tempa reformi i usklađivanja sa evropskim standardima.

"Zemlje kandidati moraju zaslužiti da postanu članice EU, neophodno je sprovoditi reforme i tek onda se na 2025. godinu može gledati kao na neku realnu i ostvarivu perspektivu. Reforme moraju biti fokus, a ne datum. Ne sme se razmišljati o tome da će Srbija 2025. pristupiti EU, a da u međuvremenu ne sprovodi reforme. Taj scenario se neće desiti", dodao je ambasador EU u Srbiji.

On je ocenio da je Srbija, što je i navedeno u aprilskom izveštaju Evropske komisije, ostvarila napredak u ekonomskim reformama, ali da ima puno toga da uradi u oblasti vladavine prava.

"Vladavina prava je najvažnije pitanje, za koje treba najviše vremena i napora. Ostvaren je određen napredak, ali je ostalo još puno toga da se uradi, pre svega u oblastima nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa, slobode medija i borbe protiv korupcije. Menjaju se zakoni, u toku su promene Ustava u delu o pravosuđu, Srbija je na dobrom putu i mi smo tu da pomognemo da napredak bude još brži i temeljniji", kazao je Fabrici.

On je pozdravio to što će premijerka Srbije Ana Brnabić predsedavati radnom grupom za izradu nove Medijske strategije.

"Očekujemo pravi dijalog Vlade i medijskih i novinarskih udruženja. Videćemo kakve će rezultate ostvariti, a mi smo jasno naveli šta od Srbije očekujemo da uradi kako bi se ostvarila potpuna sloboda govora i medija", zaključio je Fabrici. 

 

Evropska unija pruža podršku razvoju preduzetništva

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici danas je izjavio da je nezaposlenost problem koji pogađa kako Srbiju tako i zemlje EU, te zato EU u Srbiji podržava projekte koji podstiču preduzetništvo, naročito među mladima i ženama.

On je u Sjenici, drugog dana posete jugozapadnoj Srbiji, obišao preduzeće Masry Plus koje je uz podršku EU dobilo opremu za proizvodnju šećera i unapredilo svoje poslovanje.

"Mlade generacije treba da dobiju priliku da pokrenu i razviju svoja preduzeća, budu kreativni, kandiduju dobre poslovne ideje i iskoriste prilike koje se nude, dok je na vlastima da stvore okruženje koje je povoljno za poslovanje. Tako će mladi biti deo rešenja a ne deo problema", rekao je Fabrici.

On je pozvao lokalne samouprave kao i preduzeća da aktivno učestvuju u realizaciji novog programa EU PRO koji je usmeren na privredni i društveni razvoj lokalnih samouprava u Srbiji.

Trenutno je u toku javni poziv za preduzetnike i preduzetnice i mikro i mala preduzeća za koji je EU opredelila 4,5 miliona evra kako bi unapredili svoje poslovanje, ali i bili društveno odgovorni prema svojim zajednicama.

Vlasnik preduzeća Masry Plus Hazir Dacić je rekao da je uz opremu koju je dobio od EU unapredio proizvodnju i zaposlio još četiri radnika, tako da sada ima 20 zaspolenih.

Fabrici je u Sjenici razgovarao i s predsednikom te opštine Hazbom Mujovićem, koji je istakao da je EU do sada u Sjenici podržala realizaciju više od 70 projekata u obasti infrastrukture, poljoprivrede, migracija i socijalne inkluzije. 

Fabrici je juče u Novom Pazaru otvorio Festival evropskog filma, koji je ove godine u znaku kulturne baštine.

"Ključna poruka Festivala, kao i EU jeste različitost i očuvanje i poštovanje te različitosti u kojoj smo ujedinjeni u EU", rekao je Fabrci, istakavši da je upravo Novi Pazar grad bogat kulturom i različitostima. 

 

Kvalitet je ključni pri ocenjivanju projekata

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici rekao je danas u Sjenici da će manje opštine koje učestvuju u njihovom novom programu EU PRO, biti konkurentne većim, zahvaljujući određenim mehanizmima koje su razvili.On je novopazarskom radiju Sto plus rekao da su napravili posebne kvote u zavisnosti od stepena razvijenosti i veličine opština, kako bi povećali njihov ukupan skor prilikom ocene projekata.

"Bez obzira na to, ključna reč je kvalitet, tako da će najbolje ocene dobijati kvalitetni projekti. Do 6. jula traje konkurs za mala i srednja preduzeća, vrednosti 4,5 miliona evra, tako da pozivam sve zainteresovane da se prijave", rekao je Fabrici.

On je pojasnio da je u okviru ovog trogodišnjeg programa broj lokalnih samouprava koje su njegovi korisnici povećan na 99, u odnosu na prethodni program Evropski Progres koji je obuhvatao 34 opštine.

"Evropski Progres je bio konkretan projekat, veoma vidljiv i efikasan. U jugozapadnoj Srbiji smo u okviru njega realizovali 86 pojedinačnih projekata, u okviru kojih je ukupan doprinos Evropske unije bio 3,3 miliona evra. Ti projekti su tretirali različite oblasti, od zdravstva, infrastrukture, lokalnog razvoja do ženskog preduzetništva", rekao je Fabrici.

On je istakao da svi ti projekti doprinose ekonomskom prosperitetu, otvaranju novih radnih mesta i daljem razvoju privatnog biznisa.

"Drago mi je da čujem da su ovde pare evropskih poreskih obveznika dobro iskorišćene i da su donele neku dobrobit građanima na lokalu. Lično sam se uverio u stanje na terenu, video sam kako napreduju projekti koje mi finansiramo, a koji su usmereni na pospešivanje lokalne ekonomije", rekao je Fabrici.

On je danas u Sjenici razgovarao s predsednikom opštine Hazbom Mujovićem, a posetio je i jednog preduzetnika koji je uz podršku EU dobilo opremu za unapređenje proizvodnje.

Dan ranije u Novom Pazaru razgovarao je s gradonačelnikom Nihatom Biševcem, predsednikom Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejmanom Ugljaninom, predsednikom Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftijom Mevludom Dudićem i reis-ul-ulemom Islamske zajednice Srbije Seadom Nasufovićem.

Obišao je i završene radove na novoj zgradi Hitne pomoći ;za čiju izgradnju je EU izdvojila 680.000 evra, posetio je jednog mladog preduzetnika koji je uz pomoć EU i Vlade Švajcarske dobio opremu da započne posao u oblasti informacionih tehnologija, a otvorio je i Festival evropskog filma. 

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side