Evropski pokret u Srbiji: Ivanović da se brani sa slobode
10.08.2015 Beograd

Evropski pokret u Srbiji: Ivanović da se brani sa slobode

Evropski pokret u Srbiji: Ivanović da se brani sa slobode
Evropski pokret u Srbiji zatražio je danas od misije Euleks da pod hitno omogući odbranu sa slobode lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću koji je "iz očaja i potrebe da skrene pažnju na uzaludnu borbu" po drugi put započeo štrajk glađu.

"Misija Euleks i njeni službenici trebalo bi da budu i primer i garant zaštite prava i pravde na čitavom Kosovu i za svakog njegovog građanina, ma koje vere i nacije bio", poručuju iz tog pokreta.

Evropski pokret u Srbiji apeluje na Evropsku uniju, pre svega na visoku predstavnicu za spoljnu politiku i bezbednost Federiku Mogerini i Evropski parlament, da misiju Euleks podsete na to da je zadužena za izgradnju institucija vladavine prava na Kosovu i da u skladu sa time i evropskim vrednostima postupa u svakom pojedinačnom slučaju".

Vladavina prava, dodaju, podrazumeva suđenje u razumnom roku, podrazumeva pretpostavku nevinosti, podrazumeva poštovanje elementarnih ljudskih prava.

"Držanje Olivera Ivanovića u pritvoru više od 18 meseci, bez mogućnosti da se brani sa slobode uprkos svim garancijama i apelima institucija i javnosti Srbije i Evrope i uprkos principima pravde i pravičnog suđenja, ne samo da potkopava autoritet Euleks misije već narušava kredibilitet EU i na kraju ugrožava jedan ljudski život", upozorili su u Evropskom pokretu.

Taj pokret, ne osporavajući potrebu da se svaka sumnja ispita i svaka krivica dokaže, smatra da je postupanje Euleksa u ovom slučaju suprotno izgradnji vladavine prava za koju se zalaže i da ozbiljno dovodi u pitanje nepristrasnost, svrsihodnost i namere najveće misije EU i njenih predstavnika. 

"Euleks mora da dokaže i pokaže da jeste misija s namerom uvođenja reda u kosovske institucije, što posledično doprinosi evropskoj budućnosti regiona i dugotrajnom miru i stabilnosti", navedeno je u saopštenju.

Uvođenje reda jeste i suočavanje sa tragičnim zločinima i njegovim počiniocima, ali i poštovanje ljudskog života i prava i pretpostavke nevinosti svih, pa i Olivera Ivanovića, koji je u višegodišnjem javnom radu i nastupu pokazao nesumnjivo razumevanje suživota, međusobnog razumevanja i tolerancije, zaključuju u tom pokretu.

autor: MI izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side