30.07.2019 Beograd

Evropa Nostra: Izgradnja žičare imala bi razarajuće posledice na autentičnost Beogradske tvrđave

Evropa Nostra: Izgradnja žičare imala bi razarajuće posledice na autentičnost Beogradske tvrđave Foto: Novi magazin / VV
Najveća evropska organizacija posvećena očuvanju kulturnog nasleđa "Evropa Nostra" objavila je danas izveštaj u kom je ocenila da bi realizacijom "kontroverznog" projekta gradnje žičare na području Beogradske tvrđave na Kalemegdanu, "nepovratno bile kompromitovane istorijske i estetske vrednosti zaštićenog kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Srbiju".

Navodeći da je izveštaj pripremljen na osnovu posete visoke delegacije stručnjaka "Evropa Nostre" Beogradu početkom maja, iz te organizacije su ocenili da je projekat na Kalemegdanu "zakonski sporan, i bez jasne svrhe i utemeljenja" kao i da bi izgradnja žičare na tom području imala "razarajuće posledice na autentičnost i integritet kulturnog nasleđa koje je simbol Beograda".

"Ostacima iz doba Rima, Vizantijskog carstva, Ugarske, Bugarske i srpske srednjovekovne države, Osmanskog carstva i Habsburškog perioda, Beogradska tvrđava priča jedinstvenu priču o istorijskim granicama Evrope kroz period dug više od 18 vekova. Verujemo da visoka vrednost ovog zaštićenog spomenika kulture poziva na maksimalnu brigu i poštovanje, te pozivamo vlasti u Srbiji da se u skladu sa time odnose prema ovom istorijskom dragulju", naveo je izvršni predsednik Evropa Nostre Herman Parcinger.

Iz te organizacije su upozorili da bi se gradnjom žičare "ugrozila transnacionalna nominacija Beogradske tvrđave na UNESKO-vu Listu svetske baštine u okviru 'Granica Rimskog Carstva', te bi se propustila izuzetna prilika za dugoročno unapređenje i očuvanje ovog lokaliteta, kao i za održivi razvoj kulturnog turizma".

"Ozbiljna Studija uticaja na nasleđe izostala je u procesu razmatranja projekta gradnje žičare, suprotno nacionalnim i međunarodnim zakonskim odredbama kao i standardima dobre prakse. Projekat gradnje žičare nekompatibilan je sa nacionalnim zakonskim odredbama, kao i sa međunarodnim i evropskim konvencijama u oblasti nasleđa koje je ratifikovala Srbija", stoji u izveštaju.

Preporučuje se preispitivanje "svih upitnih dokumenata, mera i dozvola izdatih u procesu planiranja gradnje žičare, kako to kulturno dobro od izuzetnog značaja ne bi bilo ugroženo nezakonitim i neadekvatnim odlukama" i priprema "detaljne Studije uticaja na nasleđe projekta gradnje žičare, od strane nezavisnog kompetentnog tima stručnjaka".

Dodaje se da je izveštaj 17. jula predstavljen kabinetu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i ministru kulture i informisanja Vladanu Vukosavljeviću.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 31.07.2019, 21:23h Naš, bre, krov i naše merdevine..."

    "Evropa Nostra: Izgradnja žičare imala bi razarajuće posledice na autentičnost Beogradske tvrđave..." ...- Ama, šta tu kojekakve "Evrope Nostrae"...- Zamenik gradonačelnika Beograda nr ka ovlasti gradonačelniks Beograda da ti plaćenicima stranih ambasada odbrusi ono naše, bre, srpsko "Naš krov i naše merdevine..., a vi more marš...". On je čovek prof.dr.med.sci. i znaće to kulturno da modradi...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side