Euleks će nastaviti postepeni prenos ovlašćenja na kosovske institucije
21.06.2016 Priština

Euleks će nastaviti postepeni prenos ovlašćenja na kosovske institucije

Euleks će nastaviti postepeni prenos ovlašćenja na kosovske institucije Foto: Logo
Misija Euleks će nastaviti postepeni prenos ovlašćenja na kosovske institucije i sve kriminalne istrage predvodiće kosovski pravosudni organi, dok će Euleksovi tužioci i sudije preuzimati slučajeve samo u vanrednim okolnostima, saopšteno je danas.

"Euleks sudije i tužioci će i dalje biti deo kosovskih institucija i radiće u skladu sa kosovskim zakonima", dodaje se u saopštenju misije EU na Kosovu.Misija će sprovoditi svoj mandat kroz nadgledanje, podučavanje i savetovanje, zadržavajući određene izvršne nadležnosti, kako bi sprovela kontinuirani i održivi napredak lokalnih vlasti, uključujući pravosudne organe i policiju.

U saopštenju se takođe ističe da će misija Euleksa obezbediti praćenje, podučavanje i savetovanje upravi, kao i rukovodstvu relevantnih institucija vladavine prava, u cilju jačanja lanca krivičnog pravosuđa, sa naglaskom na borbu protiv političkog uplitanja i nadgledanju osetljivih predmeta.

U bliskoj saradnji sa Specijalnim predstavnikom EU na Kosovu, Misija će pružiti podršku dijalogu između Beograda i Prištine, kako bi pomogla u sprovođenju preostalih sporazuma proizašlih iz dijaloga u oblasti vladavine prava.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side