19.05.2017 Priština

EU traži da izbori na Kosovu budu u skladu s međunarodnim standardima

EU traži da izbori na Kosovu budu u skladu s međunarodnim standardima Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević
Predstavnici EU u Prištini pozvali su danas učesnike prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu 11. juna, da se izborni proces održi u skladu sa međunarodnim standardima.

U saopštenju Kancelarije EU na Kosovu se navodi da je važno da "retorika i aktivnosti kampanje pruže izbor biračima u atmosferi mira, tolerancije, uključivosti i poštovanja, kako bi konačni rezultat bio prihvatljiv za sve".

"Izbori su srce i duh demokratije koja je zasnovana na principu da građani biraju svoje predstavnike i svoje lidere na izborima koji su pravični i demokratski. Za nas, kao Evropljane, pravo Kosova da bira svoje lidere, bez straha ili mešanja, je sveti princip", piše u saopštenju.

Navodi se da predstavnici EU i građani Kosova "dele želju za mirnom i otvorenom kampanjom u kojoj su nesuglasice kanalisane na konstruktivan i miran način koji promoviše pluralizam i toleranciju prema drugačijim stavovima".Pozivajući "narod Kosova, u svim zajednicama" da iskoristi svoje građansko pravo i glasa na izborima, Kancelarija za EU je ocenila da Kosovo "zaslužuje predstavnike visokog moralnog stanovišta i autoriteta".

"U mnogim našim zemljama, pojedinci koji su osuđeni za teške zločine se automatski isključuju iz izborne utakmice. Kosovo zaslužuje kandidate koji ispunjuju najviše standarde za javne zvaničnike a građani su ti koji biraju", dodaje se u saopštenju.

Rok za prijavu za učešće na kosovskim izborima ističe večeras u ponoć. Predsednik Srpske liste Slavko Simić predao je ranije danas Centralnoj izbornoj komisiji listu kandidata te partije za poslanike a pre dva dana prijavila se i jedna srpska koalicija sastavljena od dve stranke.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw