05.11.2015 Brisel

EU: Srbija sprema 6.000, a Hrvatska 5.000 mesta za izbeglice

EU: Srbija sprema 6.000, a Hrvatska 5.000 mesta za izbeglice Foto: Beta
Srbija je obavestila Evropsku uniju da će pripremiti 3.000 dodatnih mesta za privremeni smeštaj izbeglica, pored već prošle nedelje preuzete obaveze za 3.000 smeštajnih kapaciteta, dok je Hrvatska obavestila Evropsku komisiju i članice EU da će ukupno uspostaviti 5.000 mesta za izbeglice.

To je danas saopštila portparolka Evropske komisije Mina Andreeva, dodavši da je Slovenija potvrdila da će postaviti smeštajne mogućnosti za 2.000 izbeglica.

Austrija je takodje stavila do znanja da vlada u Beču razmatra koliki broj izbeglica može primiti u smeštajnim kapacitetima koje priprema.

Lideri balkanskih i EU zemalja na "zapadnobalkanskom putu izbeglica" nedavno su se u Briselu obavezali da do kraja godine izgrade 50.000 smeštajnih mogućnosti za ratne izbeglice kako bi se izbegle posledice nepovoljnih vremenskih uslova i dolaska zime.

"Kad je reč o upravljanju granicama na više sektora je ostvaren dobar napredak", navela je portparolka Evroske komisije i rekla da Slovenija očekuje da će do polovine novembra na slovenačkim granicama biti postavljeno 250 policajaca, što je porast u odnosu na 183 policajca, prethodno obećanih kao pomoć drugih članica EU vladi u Ljubljani.

Evropski komesar za ekonomiju Pjer Moskovisi je danas istovremeno opovrgao tvrdnje da će masovni priliv izbeglica imati nepovoljne posledice po ekonomski rast i povećati nezaposlenost.

Moskovisi je naveo da analize Evropska komisija pokazuju da pod uslovima da deluju državne politike koje podstiču ugradjivanje izbeglica u ekonomiju i društvo zemalja EU, to može imati povoljan makroekonomski učinak, "lagano pozitivan, ne zamašan", kao i povoljniji učinak u zemljama prijema izbeglica.

Moskovisi je podvukao da to znači i da prihvatanje izbeglica iz ratova i progona mora biti "razumno sprovodjeno, uz imperativ zaštite naših spoljnih granica".

Nemački poslodavci i čelnici industrije su ranije stavili do znanja da naročito sirijske izbeglice, medju kojima ima obrazovanih ljudi, mogu biti ugradjeni i da su potrebni kao nedostajuća radna snaga nemačkoj privredi.

 

Đurović: Ostaje da se vidi da li će Srbija uspeti da osposobi mesta za izbeglice

Srbija se trudi i užurbano pokušava da osposobi dodatna mesta za privremeni smeštaj izbeglica, ali ostaje da se vidi da li će to biti održivo, izjavio je danas izvršni direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović.

"Nova mesta je potrebno obezbediti i to je potrebno uraditi što pre, a da li će naša država to uspeti da izađe na kraj s tim, mi to ne znamo. Vidimo da se trude, da pokušavaju da traže nove lokacije i osposobljavaju postojeće i da se to radi vrlo brzo, ali da li će to biti održivo ostaje da se vidi", rekao je Đurović za agenciju Beta.

On je naveo da trenutno u zemlji postoji pet centara za azil koji imaju 1.200 mesta, a da svi ostali prihvatni centri nisu mesto gde ljudi mogu duže da borave-

"Odustalo se od velikog centra kod autoputa, što je velika greška. Već sada nema dovoljno mesta kod Šida za smeštaj izbeglica koje tokom dana čekaju na prevoz", dodao je Đurović.

Prema njegovim rečima, obezbeđivanje dodatnih mesta je nešto što je konstantno potrebno.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw