EU skida Srbiju i Crnu Goru sa liste epidemiološki bezbednih zemalja
14.07.2020 Beograd

EU skida Srbiju i Crnu Goru sa liste epidemiološki bezbednih zemalja

EU skida Srbiju i Crnu Goru sa liste epidemiološki bezbednih zemalja Foto: AP/Darko Vojinovic
Evropska unija će skinuti Srbiju i Crnu Goru sa liste epidemiološki bezbednih zemalja iz kojih su dozvoljena i putovanja koja nisu neophodna.

Diplomate EU su sinoć usvojile predlog Nemačke, koja predsedava Unijom, da Srbija i Crna Gora budu skinute s liste zbog širenja zaraze koronavirusom, rekli su evropski zvaničnici agenciji Rojters.

Predlog Nemačke podržalo je nekoliko država, među kojima su Francuska, Španija i Holandija, navodi Rojters i dodaje da odluka danas treba da bude formalno potvrđena.

Lista nije obavezujuća, već predstavlja samo preporuku EU za odobravanje ulaska, a neke od 27 članica je ne poštuju.

Stavljanje SAD na tu listu diplomate nisu ni razmatrale zbog naglog rasta broja slučajeva infekcije u toj zemlji, rekli su zvaničnici.

Članice EU su razmatrale skidanje Alžira i Maroka s liste zbog širenja infekcije, ali se većina usprotivila tom potezu. Te dve afričke zemlje za sada ostaju na listi koja se redovno ažurira.

Francuska, glavni zagovornik uklanjanja Alžira s liste navela je da će usvojiti posebne mere da spreči ulazak iz te države.

Posle sklanjanja Srbije i Crne Gore s liste, na njoj je uz Alžir i Maroko ostalo još 11 zemalja. To su Kanada, Kina, Južna Koreja, Japan, Tajland, Australija, Novi Zeland, Gruzija, Ruanda, Tunis i Urugvaj.

Za razliku od drugih zemalja s liste, EU prema Kini primenjuje princip reciprociteta, što znači da će ulazak u Uniju iz te zemlje biti dozvoljen jedino ako kineske vlasti takođe dozvole ulazak posetiocima iz EU.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side