EU: Počinju pregovori sa Srbijom, ali u januaru
28.06.2013 | 12:45h ► 15:58h Brisel

EU: Počinju pregovori sa Srbijom, ali u januaru

EU: Počinju pregovori sa Srbijom, ali u januaru AP/Beta
Lideri zemalja članica Evropske unije odlučili su danas u Briselu da pregovori sa Srbijom o pristupanju EU počnu najkasnije u januaru 2014.

 

 

 

Odluku je saopštio predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej. On je rekao da će lideri EU potvrditi pregovarački okvir za Srbiju pre početka pregovora u januaru, ali bez dodatnih uslova.

To praktično znači da EU na samitu u decembru treba da utvrdi da li je Srbija ispunila postojeće uslove, da bi mogla da krene u pregovore u januaru.

Evropski savet je danas razmatrao u Briselu zaključke o pokretanju pregovora o članstvu sa Srbijom, u kojima stoji da će oni početi najkasnije u januaru 2014, uz mogućnost da vrh EU potvrdi mandat za pregovore koji će pripremiti Evropska komisija.

Neki od ministara zemalja EU i zvaničnici Saveta ministara EU su pred samit rekli da bi zahtevi u deklaraciji nemačkog parlamenta za početak pregovora sa Srbijom možda mogli naći odraza u nekoj političkoj poruci Beogradu da što više i temeljito sprovede pre svega sporazum o normalizaciji odnosa s Prištinom.

Objasnili su da će Evropska komisija najverovatnije već u oktobru, uz godišnje izveštaje o napretku zemalja koje teže članstvu u EU, dovršiti "okvir", odnosno mandat s pravilima za pregovore sa Srbijom.

Čestitke iz EU

Evropski komesar za proširenje Štefan File čestitao je danas Srbiji na odluci o započinjanju pristupnih pregovora sa Evropskom unijom i Kosovu na početku pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

"Posle odluke Evropskog saveta čestitam Srbiji i Kosovu. S nestrpljenjem čekam pregovore", napisao je File na svom Tviter nalogu.

Čelnici EU Herman Van Rompej i Žoze Maneul Barozo ocenili su da su današnje odluke Evropskog saveta o pokretanju pregovora o članstvu sa Srbijom i SSP sa Kosovom istorijski događaj za Srbiju i za Kosovo i prizanje za uspeh dijaloga Berograda i Prištine.

"Čestitam na sporazumu Beogradu i Prištini", rekao je Van Rompej, dodajući da u ponedeljak odlazi u Beograd i Prištinu kako bi istakao značaj novih koraka u evrointegracijama Srbije i Kosova.

Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, ocenila je danas da je Evropski savet doneo istorijsku odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom.

"Istorijska odluka! Lideri su odlučili da ostvore pristupne pregovore sa Srbijom i pregovore o SSP sa Kosovom. Čestitke!", napisala je Kocijančić na svom Tviter nalogu.

Šef nemačke diplomatije Gido Vestervele uputio je čestitku potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću i građanima Srbije.

"Vestervele je čestitao na naporima koje je Srbija učinila u poslednjih nekoliko nedelja, a prvom potpredsedniku Aleksandru Vučiću na ličnim naporima koje je uložio da bi Srbija dobila datum", navodi se u saopštenju iz Vlade Srbije.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je odluku Evropskog saveta ističući da je ovo "istorijski dan za Srbiju".

"Današnja odluka Saveta predstavlja istorijski dan za Srbiju kada je napravljen odlučujući iskorak ka Evropi i uspostavljanju moderne, otvorene i razvijene Srbije", istakao je Kacin u saopštenju.

"Čestitam i veselim se s vama. Zajedničkim radom možemo još daleko više da postignemo", kazao je Kacin i istakao da su zaključci Saveta najbolje priznanje Vladi Srbije na postignutim rezultatima, ne samo u vezi pitanja normalizacije odnosa s Prištinom, već i na drugim poljima kao što je borba protiv korupcije i učvršćivanje vladavine prava.

Šef delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer ocenio je da je danas za Srbiju ne samo istorijski, već i pobednički Vidovdan i da je Evropski savet današnjom odlukom uputio jasnu poruku - Srbija je ispunila svoja obećanja, a sada je i EU ispunila svoje.

Ambasador EU je, međutim, upozorio da nema vremena za gubljenje i da i Srbija i EU moraju već danas da se bace na posao. "Današnja odluka predstavlja priznanje napora demokratskih snaga u Srbiji od 2000. godine", rekao je Dežer na konferenciji za novinare.

Napori ne samo vlade, već i skupštine, civilnog sektora i samih građana ovaplotili su se u istorijskoj odluci donetoj danas u Briselu, a od svih dostignuća Srbije odlučujući korak za koji moramo odati priznanje sadašnjoj vladi bilo je potpisivanje sporazuma s Prištinom 19. aprila, rekao je Dežer.

Evropska komisija će, prema njegovim rečima, u najskorije vreme predstaviti pregovarački okvir posle čega će započeti i rad na skriningu.

Srbija sa svoje strane mora hitno da formira pregovaračke timove i imenuje glavnog pregovarača koji će koordinisati napore u svih 35 poglavlja, naveo je on.

Pregovarački okvir će, kako je rekao Dežer, biti pripremljen za nekoliko dana, uz konsultacije sa svim članicama EU i očekuje se da bude usvojen do oktobra ili novembra.

Za proces skrininga takođe smesta počinju pripreme, 15. jula se očekuje prvi neformalni sastanak o tome.

Procedura za pregovore sa EU

Pregovori o članstvu, nakon političke odluke o njihovom otvaranju, formalno počinju međuvladinom konferencijom na kojoj predstavnici vlada članica EU i zemlje kandidata razmenjuju pregovaračke okvire, odnosno mandat za pregovore.

U tehničkom smislu mogu da počnu brzo nakon toga, pošto počinju analitičkim pregledom zakonodavstva zemlje kandidata,  takozvanim skriningom, koji je u drugim zemljama do sada uglavnom trajao od 12 do 15 meseci. U okviru analitičkog pregleda utvrđuje se u kojoj meri je zakonodavstvo države kandidata usklađeno sa pravnim tekovinama EU i to u svakom pregovaračkom poglavlju.

Analiza tokom skrininga pruža osnovu za pregovaračke pozicije zemlje kandidata, dok je za Evropsku komisiju pokazatelj spremnosti države kandidata za otvaranje pojedinih pregovarackih poglavlja.

Pravna tekovina je podeljena u 35 pregovaračkih poglavlja, od kojih se o 33 pregovara dok su dva poglavlja - institucije i ostala pitanja tehnička.

Na kraju analize stanja Evropska komisija usvaja izveštaj sa skrininga i ako se oceni da zemlja kandidat nije spremna da otvori određeno pregovaračko poglavlje, postavljaju se merila koje je potrebno prethodno ostvariti. Merila se moraju ispuniti i za zatvaranje poglavlja. 

Odluku o otvaranju i zatvaranju poglavlja donose jednoglasno članice EU, a dosadašnja iskustva su pokazala da na taj proces mogu uticati bilateralni sporovi sa članicama. 

Proces pregovora o članstvu je vremenom postajao sve složeniji: nekada u pregovorima nije bilo merila i zemlje su pregovarale grupno, poput istočnoevropskih zemalja koje su pristupile EU 2004. godine.

Poučena iskustvom sa Bugarskom i Rumunijom, EU je 2011. usvojila novi pristup u proširenju koji podrazumeva da se poglavlja 23 i 24 otvaraju na početku pregovora a zatvaraju na kraju kako bi se zemlja što bolje pripremila za članstvo.

Pregovori o članstvu u EU nisu pregovori u uobičajenom smislu - ne pregovara se o samim evropskim propisima već o uslovima pod kojima će neka zemlja prihvatiti i sprovesti pravne tekovine EU.

Zemlja kandidat može da traži evenutalni prelazni period za usklađivanje pa i izuzeće, što se odobrava vrlo retko, a pre stupanja u članstvo treba da u potpunosti primeni pravne tekovine EU.

Pošto se sva pregovaračka poglavlja privremeno zatvore, Evropski savet odlučuje o zatvaranju pregovora, a zatim se priprema ugovor o pristupanju koji nakon potpisivanja moraju da ratifikuju sve članice EU.

Uobičajeno je da se tada odredi i datum kada će država postati članica, uz uslov da se proces ratifikacije do tada završi.

autor: MP/AM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 28.06.2013, 16:51h MIKI BEOGRAD

    Каменовали српску децу на повратку са Газиместана ГРАЧАНИЦА - Школске аутобусе са српском децом, која су се да данас враћала са Газиместана, са прославе Видовдана, каменицама су засули Албанци. Више особа је повређено, а међу њима најмање троје деце, јављају медији. Командир полицијске станице у Грачаници Братислав Трајковић је потврдио да су каменовани аутобуси и да је, према његовим сазнајима, повређена Соња Перић (19) из села Преоце. "Албанци масовно каменују српске школске аутобусе. Пет аутобуса је оштећено, има и повређених. Сведоци кажу да су групе Албанаца чекале српске аутобусе у заседама, неки су чак колима пратили аутобусе", објавио је на Твитеру игуман мананастира Високи Дечани Сава Јањић

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side