EU isporučila pomoć vrednu 5 miliona evra za zdravstvo Kosova
05.06.2020 Priština

EU isporučila pomoć vrednu 5 miliona evra za zdravstvo Kosova

EU isporučila pomoć vrednu 5 miliona evra za zdravstvo Kosova Foto: Pixabay
Kancelarija EU na Kosovu isporučila je danas 10 vozila hitne pomoći, 100 bolničkih kreveta i drugu medicinsku opremu kosovskom Ministarstvu zdravlja kao vid podrške zdravstvenom sistemu, saopšteno je iz te kancelarije.

Ukupna vrednost donacije iznosi 1,17 miliona evra, a sadrži i 150 infuzionih pumpi, 127 pacijent monitora i 7.000 litara sredstava za dezinfekciju ruku.

"Zadovoljstvo mi je što mogu još jednom da isporučim medicinsku opremu zdravstvenom sektoru na Kosovu, koja će, uvereni smo, poslužiti narodu Kosova i tokom pandemije kovida-19 i u narednim godinama", rekla je Natalija Apostolova, šefica Kancelarije EU na Kosovu.

"U narednih nekoliko sedmica, očekujemo isporuku i 30 ventilatora za intenzivnu negu, dodatnu medicinsku opremu, još bolničkih kreveta, 6.000 kompleta testova za kovid-19, čime će se zaokružiti planirani iznos od 5 miliona evra vredne hitne medicinske opreme i potrepština koje je donirala Evropska unija", kazala je Apostolova.

Ona je pohvalila kosovske organe vlasti, medicinsko i laboratorijsko osoblje na njihovom uzornom radu tokom pandemije kovid-19.

Zahvalila se narodu Kosova na poštovanju ograničenja i pozvala je sve da nastave da budu oprezni i da poštuju preporuke zdravstvenih stručnjaka.

Evropska unija je aprila i maja meseca isporučila Kosovu više od 1,6 miliona zaštitnih rukavica, 60.000 respiratornih maski FFP2, 60.000 jednokratnih kombinezona, 23.000 štitnika za lice, 3.000 zaštitnih naočara, 19.000 litara sredstava za dezinfekciju ruku, 10.000 kompleta jednokratnih čaršafa za krevete i 50 kutija za transport laboratorijskih uzoraka, a sve to u 10 kamiona.

Pored te neposredne pomoći zdravstvenom sektoru, EU priprema i oko 63 miliona evra kao srednjoročnu meru za pomoć u vidu socio-ekonomskog granta i oko 100 miliona evra zajma kao makroekonomsku pomoć Kosovu.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side