EU finansira zapošljavanje 100 zdravstvenih radnika za borbu protiv koronavirusa u Srbiji
02.07.2020 Beograd

EU finansira zapošljavanje 100 zdravstvenih radnika za borbu protiv koronavirusa u Srbiji

EU finansira zapošljavanje 100 zdravstvenih radnika za borbu protiv koronavirusa u Srbiji Foto: pixabay.com
Na zahtev Ministarstva zdravlja Srbije Evropska unija će finansirati zapošljavanje 100 zdravstvenih radnika na šest meseci, usled porasta broja zaraženih koronavirusom u Srbiji, saopšteno je iz EU info centra.


Lekari, medicinski tehničari i administrativno osoblje biće angažovani po potrebi u institutima za javno zdravlje, centrima primarne zdravstvene nege, kovid bolnicama i ključnim domaćim laboratorijama kao pomoć postojećim zdravstvenim kadrovima do kraja 2020, navodi se u saopštenju.

Ambasador i šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da je ovo još jedan izraz snažne podrške koju EU pruža Srbiji u oblasti zdravstva i odgovora na pandemiju, objavljeno je iz EU info centra.

Centar je saopštio da je u martu ove godine EU stavila na raspolaganje 93 miliona evra od kojih je 15 miliona evra bilo namenjeno hitnoj pomoći, a 78 miliona evra srednjoročnom ekonomskom oporavku.

U saopštenju se dodaje da je od početka pandemije 19. marta 2020. EU organizovala 15 kargo aviona koji su dostavili neophodnu opremu Srbiji.

Oprema je uglavnom dolazila iz Kine i Indije a kupila ju je Vlada Srbije ili su donirani Srbiji od strane tih zemalja, dok je EU pokrila transportne troškove u iznosu od 7,1 miliona evra.

Pored transportnih troškova EU je uložila dodatnih 4,9 miliona evra za nabavku medicinskih materijala za Srbiju, naveo je Centar.

U protekle dve decenije, EU je opremala bolnice, laboratorije, institute za javno zdravlje i centre za trasfuziju krvi, a obezbedila je i 252 vozila hitne pomoći za zdravstvene centre širom Srbije, od kojih je 122 već isporučeno sa respiratorima, a to je ključno za borbu protiv COVID-19, navodi se u saopštenju.

Eu info centar je objavio da zahvaljujući pomoći Evropske unije, milioni građana Srbije imaju bolju i savremeniju medicinsku negu i u drugim gradovima.

Samo u 2019. završena je izgradnja nove zgrade i obnova i proširenje Kliničkog centra u Nišu.

EU je takođe obezbedila korišćenje novih, savremenih hirurških sala, centara hitne pomoći, veliki broj bolničkih kreveta, novih ambulantnih vozila i opreme za bolničke kuhinje i higijenu za centre u Kikindi, Pančevu, Somboru, Smederevu, Sremskoj Mitrovici, Zaječaru, Čačku, Kruševcu, Pirotu i Beogradu.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side