09.10.2017 ► 10.10.2017 Beograd

Erdogan: Saradnja Srbije i Turske od ključne važnosti za mir i prosperitet na Balkanu

Erdogan: Saradnja Srbije i Turske od ključne važnosti za mir i prosperitet na Balkanu Foto: Beta, Kabinet predsednika
Predsednik Turske Redžep Tajip erdogan izjavio je da je saradnja Srbije i Turske od ključne važnosti za mir, stabilnost i prosperitet na Balkanu, ali i širom Evrope.

On je u intervjuu za izdanje dnevnog lista "Politika" od utorka rekao da je Srbija ključ za mir i stabilnost na Balkanu i u poziciji da otvori put regionu.

"Nema sumnje da je saradnja neizbežna zbog geopolitičkog položaja dve zemlje. Turska i Srbija su dve ključne zemlje na Balkanu. Kao što Turska u svom neposrednom geografskom okruženju ključ za mir i stabilnost, tako je i Srbija na Balkanu, koji ima multietničku, multikulturalnu i dinamičnu strukturu, u poziciji da otvori put regionu. Stoga je za održavanje stabilnosti, mira i prosperiteta na Balkanu i širom Evrope, saradnja između Turske i Srbije od ključne važnosti", rekao je Erdogan.

On je ocenio da Srbija i Turska imaju različite poglede, ali da na njih nikada ne gledaju kao na prepreke u saradnji.

Erdogan je ocenio da je "region Sandžak" i dalje "most prijateljstva" između Srbije i Turske.

On je rekao da zemlje pre svega rade na produbljivanju ekonomske sadnje, da Turska pomno prati ekonomske reforme u Srbiji i da se trudi da pruži podršku Srbiji u njenoj inicijativi ekonomskog razvoja.

 

Erdogan: Želimo trgovinsku razmenu od pet milijardi dolara

Turski predsednik Režep Tajip Erdogan izjavio je danas u Beogradu da je potrebno uvećati trgovinsku razmenu Turske i Srbije, pošto ona sada nije na zadovoljavajućem nivou.

"Obim trgovine nije na nivou koji želimo - 800 miliona dolara, do kraja godine možda milijardu dolara", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je dodao da želi da ta razmena dostigne tri do pet milijardi dolara.

 

Erdogan: Ne podržavam etnički nacionalizam

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas u Beogradu da je Novi Pazar most između Srbije i Turske.

"Nikada neću biti uz nacionalizam, posebno etnički, i tu poruku ću poslati narodu", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Erdogan je dodao da u Novom Pazaru nema nikakvih problema.

Dvojica lidera će sutra posetiti taj grad.

 

Erdogan: Neću primiti odlazećeg američkog ambasadora u Ankari

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da neće primiti odlazećeg američkog ambsadora u Ankari u oproštajnu posetu i optužio SAD da su one napravile problem vezan za obostranu suspenziju izdavanja viza.

"Turska ima dugu tradiciju države i sigurno nećemo dozvoliti da se tako nešto dešava. Ambasador završava svoju misiju i sigurno ambasadora ni ja ni ministarstvo nećemo primiti u oproštajnu posetu", rekao je Erdogan novinarima tokom posete u Beogradu.

Erdogan je dodao da se postavlja pitanje da li je odluka o suspenziji viza bila odluka ambasadora Džona Basa.

"Kad bi moj ambasador to uradio ne bi više ni sat vremena bio na funkciji", rekao je Erdogan.

SAD su juče saopštile da su obustavile izdavanje neimigrantskih viza u svojim diplomatskim predstavništvima u Turskoj posle hapšenja jednog konzularnog službenika, što je dovelo do toga da ubrzo i Turska obustavi izdavanje viza u Sjedinjenim Državama.

Prošle sedmice su turske vlasti uhapsile službenika Konzulata SAD turske nacionalnosti zbog navodnih veza s mrežom sveštenika Fethulaha Gulena koji živi u SAD.

Gulena Vlada Turske krivi za pokušaj državnog udara prošlog leta, što on poriče.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side