Episkop Maksim: Vlast je obraća opoziciji jezikom Miloševića
30.05.2019 Beograd

Episkop Maksim: Vlast je obraća opoziciji jezikom Miloševića

Episkop Maksim: Vlast je obraća opoziciji jezikom Miloševića Foto: prtscr ytb
Episkop zapadnoamerički Maksim izjavio je, komentarišući proteste u Srbiji, da se vlast obraća "jezikom koji nije drugačiji od onog iz Miloševićevog vremena" i da crkva treba da podrži svaki pravedni zahtev za slobodom izražavanja.


"Smatram da za Crkvu ne postoje 'ovi' i 'oni', nego da brine o svima i svima ugroženima pruži podršku. Postoji dosta sličnosti sa događajima iz naših mladalačkih dana", rekao je episkop Maksim za Nedeljnik, na pitanje o političkoj sceni u Srbiji.

Nedeljnik navodi da je Maksim kao mladić, sa sadašnjim episkopom Grigorijem, učestvovao u protestima početkom devedesetih. On kaže da "jezik kojim se vlast obraća opoziciji nije drugačiji od onog iz Miloševićevog vremena".

"Primećujem neopravdanu dozu trijumfalizma kod vladajuće partije, ali i 'avitaminozu', neku dozu pesimizma kod opozicije. U potpunosti i apriori podržavam svakog ko podnosi nepravdu bilo koje vrste, te zato smatram da Crkva treba da podrži svaki pravedni zahtev za slobodom izražavanja, slobodnim medijima, dijalogom i slično", rekao je episkop Maksim.

On je rekao da je "nipodaštavanje opozicije manir koji je vlast počela da primenjuje i na one ličnosti iz Crkve koje iznose drugačiji stava od vladajućeg".

"Patrijarh Pavle je u svoje vreme osetio da je narod bio ugrožen i stao je uz njega. Time je poslao jasnu poruku ne samo za svoje vreme nego i za neka druga. Smelost je bila vrlina kroz istoriju Crkve, a danas je na čudnovat način teško prepoznatljiva", rekao je episkop Maksim za Nedeljnik.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side