Epidemiolog: U Srbiji se do kraja aprila može očekivati pad broja obolelih i umrlih od korone
10.04.2020 Beograd

Epidemiolog: U Srbiji se do kraja aprila može očekivati pad broja obolelih i umrlih od korone

Epidemiolog: U Srbiji se do kraja aprila može očekivati pad broja obolelih i umrlih od korone Foto: Beta / Slobodan Miljevic
Epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je danas da će do Uskrsa rasti broj obolelih i umrlih od korona virusa u Srbiji, a da se od kraja aprila može očekivati blagi pad tog broja.

"Nalazimo se u teškoj nedelji, ali će i sledeća biti takva. Sve do Vaskrsa (19. aprila) očekujemo da će rasti broj obolelih i nažalost umiranja, ali posle toga je epidemiološka prognoza da će početi da opada broj obolelih. I da ćemo od kraja aprila imati blagi pad, da bi ušli u maj, nadamo se sunčan i lep sa indeksom zračenja iznad tri, da se izborimo sa virusom", rekao je on.

Tiodorović je rekao da je sada neophodna gvozdena disciplina.

"Ono što građani mogu da pruže kao doprinos, jeste da se pridržavaju svih mera koje su predložili država i stručni organi. Jedini način je da se izborimo sa tim je da ovih 14 dana budemo disciplinovani i da shvatimo da ovo nije pitanje demokratije nego civilizacije", rekao je on.

Epidemiolog je dodao da je Srbija uspela da izbegne takozvani italijanski scenario, ali da ima "srpski scenario".

"Izbegli smo tu epidemiološku krivu. Ona je krenula uzlazno, ali ima tendenciju daleko blažu nego u velikim zemljama sa većim zdravstvenim sistemima nego mi. Sada je odlučujući trenutak da svi zajedno shvatimo da moramo da se ponašamo kao što traže struka i država.

A odluke države nisu suprotne onome što je tražila struka. Za 45 godina mnogo toga sam prošao, ali nisam video ovakvu podršku države", rekao je on.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 10.04.2020, 15:24h BROJ UMRLIH SE SMANJIO

    NAUKA kaže sledeće : u Italiji u prva tri meseca ove godine je umrlo oko 180.000 ljudi. U prethodne tri godine, prosek umrlih za prva tri meseca je oko 190.000 ! ZAKLjUČAK: U vreme virusa Kovid 19 se smanjio ukupan broj umrlih !

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side