11.01.2018 Kosovska Mitrovica

Epidemija malih boginja na Kosovu jenjava

Epidemija malih boginja na Kosovu jenjava Foto: Wikipedia
Epidemija malih boginja na Kosovu i Metohiji jenjava pa na infektivnom odeljenju KBC u Kosovskoj MItrovici sada nema nijednog pacijenta sa kliničkom slikom morbila, rečeno je danas u tom kliničkom centru.


Broj obolelih od oktobra do danas bio je 220 od toga je 53 zadržano na bolničkom lečenju zbog komplikacija.

Načelnica infektivnog odeljenja Danica Radomirović rekla je da je većina pacijenata u bolnici zadržana uglavnom zbog komplikacija sa plućima.

"Nismo imali zapaljenja nervnog sistema kao jedno od najtežih komplikacija", rekla je ona i dodala da je poslednje dve nedelje broj pacijenata koji se javlja zbog oboljenja morbila znatno smanjen.

Prema njenim rečima, na svim punktovima za vakcinaciju kako na severu tako i na jugu Kosova izvodi se imunizacija MMR vakcinom za uzrast od 12 do 14 godina.

Ona je rekla da je traženo 690 novih doza vakcina kojih sada ima dovoljno.

Pema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u Srbiji i opštinama sa srpskom većinom na Kosovu od oktobra do danas registrovano je 918 slučajeva malih boginja. Najviše obolelih je mlađe od pet ili starije od 30 godina, a 93 odsto ili nije vakcinisano, ili je nepotpuno vakcinisano ili je nepoznatog vakcinalnog statusa.

Od komplikacija izazvanih malim boginjama umrle su dve osobe koje nisu bile vakcinisane.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side