Ekolozi traže evakuaciju stanovnika Medoševca i Vreoca
15.12.2014 Lazarevac

Ekolozi traže evakuaciju stanovnika Medoševca i Vreoca

Ekolozi traže evakuaciju stanovnika Medoševca i Vreoca Foto: sxc.hu
Nemar menadžmenta RB 'Kolubara' uzrok je današnje eskalacije požara na Polju D u Medoševcu, smatra Srpski centar ekologije iz Lazarevca.

Zbog današnjeg požara u Medoševcu devet radnika "Kolubare" je, posle pregleda u ambulanti u Rudovcima, prevezeno na pregled u VMA u Beogradu, a EPS je saopštio kako im zdravlje nije ozbiljnije ugroženo.

U saopštenju prosleđenom agenciji Beta, piše da je do "eskalacije (samozapaljenja uglja) u Medoševcu došlo zbog toga što se nusprodukt u procesu sušenja uglja u pogonima Prerade u Vreocima odvozi i skladišti mimo tehničkih propisa na Polju D u neposrednoj blizini otkrivke uglja".

"Ovom paljevinom koja traje godinu i po dana, današnjim povećanjem količine zapaljenog uglja ugroženi su radnici Polja D, 'Kolubare - Metal', kao i stanovnici Medoševca i Vreoca jer je količina uljendioksida sigurno prešla dozvoljene granice, pa su Vreoci i Medoševac u dimu", piše u saopštenju ekologa.

Oni pozivaju Gradsku opštinu Lazarevac i Grad Beograd da "proglase vanrednu situaciju i evakuišu ljude iz ugrožene sredine kako ne bi došlo do ljudskih žrtava".

Srpski centar ekologije iz Lazarevca je registrovano udruženje za zaštitu životne saredine. Vode ga skupština i upravni odbor, a predsednik je Željko Stojković.

autor: VS izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side