EBRD odbacuje optužbe u medijima u vezi sa svojim investicijama u Junajted grupu
03.09.2020 Beograd

EBRD odbacuje optužbe u medijima u vezi sa svojim investicijama u Junajted grupu

EBRD odbacuje optužbe u medijima u vezi sa svojim investicijama u Junajted grupu
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je danas da odbacuje sve optužbe u vezi sa svojim investicijama u Junajted grupu (United Group), koja je, kako je navedeno, vodeća kompanija za pružanje usluga telekomunikacija i medija u jugoistočnoj Evropi.


"Sve investicije EBRD-a u Junajted grupu su izvršene u skladu sa politikom, propisima i procedurama banke, koje uključuju temeljnu analizu investicije i poslovanja, kao i procenu uticaja na tranziciju (transition impact)", piše u saošpštenju, koje je, kako je navedeno, odgovor banke na seriju članaka u srpskoj štampi.

Kako je precizirano, "nakon završetka ovog strogog procesa, odobrenje investicija se vrši pod nadležnošću i nadzorom Odbora direktora, koji uključuje i predstavnika Republike Srbije, koja je jedna od akcionara banke".

Ustanovljene procedure, kako je ulazano, ostaju u potpunosti validne i obavezujuće, i predstavljaće i ubuduće okosnicu odnosa EBRD-a prema poslovnom angažovanju sa Junajted grupom.

Istaknuto je i da EBRD primenjuje istu politiku i procedure na sve svoje investicije, uključujući i procedure koje se odnose na korporativno upravljanje i integritet poslovanja.

To je slučaj i sa Junajted grupom, gde je EBRD utvrdio da se kompanija pridržava visokih standarda korporativnog upravljanja, navedeno je u saopštenju.

"Dnevna štampa izričito iznosi optužbe protiv osobe zaposlene u EBRD-u u vezi sa Junajted grupom. Ne postoji veza između investicija EBRD-a u Junajted grupu i položaja i dužnosti dotične osobe zaposlene u EBRD", istakli su iz te banke i dodali da svi zaposleni u EBRD podležu Kodeksu ponašanja banke koji je javno objavljen na internet stranici banke.

Naglašeno je i da je EBRD odgovorila na zahteve medija i blagovremeno obezbedila sveobuhvatne odgovore u dva navrata, na dve različite liste pitanja poslatih od strane dnevnog lista iz Srbije.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side