Džozef: Implikacije ubistva Ivanovića zavise od identiteta počinioca
17.01.2018 Vašington

Džozef: Implikacije ubistva Ivanovića zavise od identiteta počinioca

Džozef: Implikacije ubistva Ivanovića zavise od identiteta počinioca Foto: Beta / Bojan Slavković
Posledice ubistva Olivera Ivanovića zavisiće pre svega od etničke pripadnosti počinioca, odnosno pitanja da li je Srbin ili Albanac, ocenio je u razgovoru za albanski servis Glasa Amerike analitičar Edvard Džozef sa Univerziteta Džons Hopkins.

"Ako je u pitanju unutrašnji srpski sukob, Albanci nisu umešani i ne bi moralo da dođe do zapaljive reakcije. Ipak, ako su Albanci umešani, posledice su mnogo ozbiljnije. Onda ovo ubistvo dobija politčki karakter i postaje, kao što je predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić već rekao – napad na celu srpsku naciju", rekao je dodajući da bi "osećanje da su napadnuti bi delila cela srpska zajednica".

Prema njegovim rečima "ohrabrujuće je što je i predsednik (Kosova Hašim) Tači jasno osudio ubistvo i rekao da će se raditi na tome da počinioci budu privedeni pravdi".

Džozef je ocenio da je ubistvo Ivanovića već imalo negativan uticaj kada je srpska delegacija napustila pregovore u Briselu dodajući da su posledice ozbiljne i da "incident tog tipa svakako podiže tenzije".

"Potencijal za eskalaciju tenzija je prisutan na Kosovu, to je realnost. Oliver Ivanović je ikona, neko koga sam lično poznavao, verovatno najpoznatiji Srbin na Kosovu. Njegova smrt će uticati na sve na Kosovu a Srbi će pažljivo motriti na istragu i posebno - identitet počinilaca", rekao je Edvard Džozef za Glas Amerike.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side