Džaferović: Vučićev stav o poštovanju Dejtona dobrodošao, trebalo da reaguje i na Dodikove najave
21.09.2019 Beograd

Džaferović: Vučićev stav o poštovanju Dejtona dobrodošao, trebalo da reaguje i na Dodikove najave

Džaferović: Vučićev stav o poštovanju Dejtona dobrodošao, trebalo da reaguje i na Dodikove najave Foto: print screen
Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je danas da je dobrodošao stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića o potrebi da se u potpunosti poštuje Dejtonski mirovni sporazum, kao i da je to dužnost i Srbije kao strane potpisnice.

"Dobrodošao je i njegov stav da se sva pitanja rešavaju dijalogom. Indikativan je, međutim, izostanak Vučićeve reakcije na Dodikove najave o otcepljenju entiteta RS, kao i na deklaraciju SNSD-a iz 2015. godine u kojoj se najavljuje to otcepljenje, jer je upravo to istinska i jedina prtenja Dejtonskom mirovnom sporazumu", izjavio je Džaferović za sarajevske medije.

Prema njegovim rečima, bilo bi neophodno da se Vučić, kao predsednik države potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma, jasno i nedvosmisleno odredi i po tom pitanju.

Bošnjački član Predsedništva dalje je naveo da je Deklaracija Stranke demokratske akcije (SDA) "politički stav i viđenje uređenja BiH, koje podrazumeva ravnopravnost svih ljudi u svakom delu zemlje".

"SDA svoju deklaraciju nikome ne nameće silom ili pretnjama, nego, naprotiv, stalno poziva na dijalog. Potpuno je jasno da se do promene Ustava može doći isključivo dijalogom i dvotrećinskom i entitetskom većinom u Parlamentarnoj skupštini BiH. I nikako drugačije", naglasio je Džeferović.

On smatra da Deklaracija SDA "nije pretnja nikome, ni srpskom narodu, ni entitetu RS".

"Stoga, histerične reakcije (srpskog člana Predsedništva BiH) Milorada Dodika nisu ništa drugo nego pokušaj da u deklaraciji SDA traži alibi za vlastitu najavu kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma", istakao je Džaferović.

Prema njegovim rečima, Dodik to radi plasirajući teze o "ugroženosti srpskog naroda" i "pravu na samoopređeljenje", što su teza koje je režim Slobodana Miloševiža plasirao 90-ih godina prošlog veka kao uvod u agresiju.

U Beogradu je danas održan sastanak Vučića sa najvišim zvaničnicima RS i predsednicima parlamentarnih stranaka iz RS.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side