19.03.2019 Beograd

DW: Poređenja upada u RTS i krvavog četvrtka u Skoplju neodgovorna

DW: Poređenja upada u RTS i krvavog četvrtka u Skoplju neodgovorna Foto: Beta / Milan Obradović
Vlada Severne Makedonije ne želi da komentariše paralele koje se u Beogradu povlače između upada opozicije u RTS i "krvavog četvrtka" u Skoplju, dok je bivši makedonski ministar unutrašnjih poslova Pavle Trajanov ocenio da su takva poređenja neodgovorna, prenosi danas Dojče vele (Deutsće Welle - DW).

"To je pokušaj da se odgovornost prebaci na drugu stranu ili neki strani faktor. U Srbiji proteste organizuje opozicija, a u našem parlamentu ja upad organizovao državno-politički vrh, to jest, vlast. U Srbiji opozicija traži ostavku predsednika Vučića i da javni servis objektivno informiše. Kod nas smo imali pokušaj stvaranja haosa i uvođenja vojske, sa ciljem da se spreči miran transfer vlasti i izbegne odgovornost za kriminal", rekao je Trajanov.

Trajanov je dodao da je "sasvim jasno da je ponašanje Vučića kopija ponašanja Gruevskog".

"Pokušaj da se Vlada Zaeva poveže sa protestima u Srbiji je diplomatski gaf i protiv interesa dve države. Naša država se ne meša, niti sme da se meša, u unutrašnje stvari Srbije. No, treba da podsetimo vlast u Srbiji na kontroverznu ulogu srpskog obaveštajca Zorana Živaljevića u makedonskom parlamentu", rekao je on.

DW piše da su izjave predstavnika srpske vlasti koji su opozicione proteste u Srbiji iskoristili za poređenja sa događajima u makedonskom parlamentu od 27. aprila 2017. godine izazvale neprijatna osećanja u makedonskoj javnosti.
Posle subotnjeg upada srpske opozicije u zgradu javnog servisa RTS, srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da demonstranti postupaju "po makedonskom scenariju". A ni predsednik Aleksandar Vučić, dodaje se, nije zaobišao Skoplje pri odgovoru na novinarsko pitanje zašto strani ambasadori nisu osudili upad u RTS.

DW podseća da je Vučić rekao da se "veliki prijatelj tajkuna Đilasa, makedonski premijer Zoran Zaev pohvalio kako su osudili ministra unutrašnjih poslova zato što nije sprečio građane da upadnu u skupštinu. Mogli bi i mi da razmišljamo o odgovornosti Nebojše Stefanovića što je pustio da uđu fašista Boško Obradović i drugi u RTS. Međutim računam da su Stefanović i policija mislili da imaju posla sa odgovornim ljudima i da im tako nešto neće pasti na pamet".

Vučić je pomenuo i "grupu kriminalaca iz Beograda koja voli da radi u Skoplju", nekog koji je "krao gaće u tržnim centrima u Americi", a sada je "veliki savetnik i mnogo je važan".

DW piše da u makedonskoj vladi ne žele da komentarišu te izjave i kažu samo da dve zemlje rade na unapređenju međusobnih odnosa.

"Demokratija treba da se razvija i jača u zemljama regiona, a za taj cilj su neophodni dijalog, posvećenost i konstruktivnost vlasti, opozicije i građanske javnosti. Svi radimo sa istim ciljem: mir, prosperitet, bolji život građana, jačanje regionalne saradnje i ubrzana evrointegracija. Nasilje nikada ne može da donese rešenje, takvo delovanje šteti demokratiji i napretku. Severna Makedonija i Srbija su prijateljske zemlje, naši narodi su prijateljski i mi postojano unapređujemo međusobnu saradnju i poštovanje", kažu u Vladi, dodaje DW.

DW navodi i da izjave od prošlog vikenda nisu prvi pokušaj iz Srbije da se prave paralele između makedonskih prilika i srpskih opozicionih protesta.

Podseća se da je nakon susreta jednog od lidera opozicije Dragana Đilasa sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom u Skoplju "televizija Pink koja se u srpskoj javnosti smatra megafonom vlasti na svom internet-portalu objavila tekst pod naslovom 'Evo sa kim se lider SZS sreo u Makedoniji' uz pretpostavku da su 'kovani planovi za smenu vlasti u Srbiji'".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side