DW: Da li društvo u Srbiji srlja u unutrašnji konflikt
17.09.2019 Beograd

DW: Da li društvo u Srbiji srlja u unutrašnji konflikt

DW: Da li društvo u Srbiji srlja u unutrašnji konflikt Foto: Medija centar
Da li društvo u Srbiji srlja u unutrašnji konflikt, upitao je danas Dojče vele (Deutsće Welle, DW) u analitičkom članku, navodeći ocene da je sa jedne strane "zaglušujuća buka totalne propagande autokratske vlasti" a sa druge, "opozicija koja na paradoksalan način preuzima režimsku konfliktnu matricu".

Komunikološkinja Jelena Kleut ocenila je za DW da je opoziciona sfera fokusirana na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da bi se "mogla sažeti u sintagmi: Ko nije za bojkot, taj je za Vučića" a da je sa druge strane, "snažna, planirana i strogo kontrolisana medijska strategija vladajuće stranke, koja medije pretvara u propagandne mašine koje javnost plaše ratovima, spoljašnjim i unutrašnjim neprijateljima i kao jedino rešenje za te lažne pretnje nudi Vučića".

Ona je ocenila da je teško proceniti koliki je potencijal za unutrašnji društveni konflikt, jer "on zavisi od mnogo faktora, ali osnova je postavljena i ona se ogleda u komunikacijskom raspolućivanju društva".

Direktor novosadskog Centra za regionalizam Aleksandar Popov je za DW ocenio da je u ovom trenutku teško zamisliti da će aktuelni režim na demokratski način otići sa vlasti, ali je dodao da je problem i u tome što imamo opoziciju "ovakvu kakva jeste".

"Da je opozicija jača, možda bi imala i snage da sruši na izborima vladajuću garnituru. Ovako, režim je dopro do zadnje društvene pore, preuzeo je čak i mesne zajednice. Na razne načine tera birače da glasaju za njih, a s druge strane uspostavio je gotovo potpunu medijsku kontrolu", kazao je Popov.

On je ocenio da je opozicija "toliko šarolika da jednostavno svaki glasač koji je građanski orijentisan, a ne nacionalistički, faktički teško može da podrži takvu opciju, gde su predstavnici od krajnje levice, do krajnje desnice".

"Ko god u ovom društvu odluči da postavi neko zdravorazumsko pitanje, ispadne protivnik ili jedne ili druge strane. To deluje demorališuće na veliki broj ljudi koji razmišljaju na racionalan, građanski orijentisan način. A opozicija se ponaša na sličan način kao i vlast, što je razlog za pesimizam", ocenio je Popov.

Novinarka Branka Dragović Savić ocenila je za Dojče vele da konflikt u društvu u Srbiji traje već godinama i da ga inicira vlast, dok opozicija kako je navela, "suštinski ne samo da ne uspeva da se konstituiše, već populistički lamentira nad Kosovom".

"I samo je pitanje trenutka kad će doći do tačke koja ovo društvo može odvesti u nekontrolisano nasilje. Naime, retorika vlasti koja se bazira na navijačkom i huliganskom mentalitetu zvuči kao svojevrsna priprema društva za otvorene sukobe, jer se kroz te poruke koje se svode na omalovažavanja, blaćenje, pretnje – zapravo promoviše golo nasilje", ocenila je Branka Dragović Savić.

Ona je dodala da je teško očekivati da opozicija postigne neki značajniji politički rezultat ukoliko i kampanja za bojkot predstojećih parlamentarnih izbora u Srbiji bude vođena u "Vučićevskom maniru prozivanja i etiketiranja onih koji misle drugačije".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side