23.10.2017 Beograd

Dveri: Sutra počinje gašenje srpskog pravosuđa na Kosovu i Metohiji

Dveri: Sutra počinje gašenje srpskog pravosuđa na Kosovu i Metohiji
Srpski pokret Dveri upozorio je da će gašenje srpskog pravosuđa na Kosovu i Metohiji početi sutra, kada bi srpske sudije i javni tužioci trebalo da polože zakletvu pred kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Optužujući "lični režim Aleksandra Vučića za nastavak sprovođenja veleizdaje ukidanjem srpskih sudova i javnih tužilaštava", odbor Dveri za Kosovo i Metohiju naveo je u saopštenju da je integracija srpskog u "ilegalno pravosuđe Prištine, direktna posledica privatnih političkih pogodbi oličenih u takozvanom Briselskom sporazumu".

"Najoštrije osuđujemo gašenje još jednog od stubova državnosti i države Srbije na Kosmetu, protivno Ustavu i Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN. Niko ne poseduje takvu vlast, niti je dobio mandat od građana da političkim odlukama sprovede samoukidanje, negaciju i povlačenje državnih organa Srbije sa teritorije Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija", piše u saopštenju.

Dveri su pozvale Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji kao i one koji su raseljeni u centralnoj Srbiji da "podignu svoj glas protiv pogubne politike koju Aleksandar Vučić sprovodi na Kosmetu preko svog ličnog emisara Marka Đurića i takozvane Srpske liste koja sramno učestvuje u radu ilegalnih organa u Prištini".

"U suprotnom, daljim gašenjem institucija države Srbije na Kosmetu, opstanak srpskog naroda i države će biti doveden u pitanje, a lični režim Aleksandra Vučića snositi odgovornost za novi talas seobe Srba sa Kosova i Metohije", upozorio je pokret Dveri.

U Prištini će sutra, pred predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, zakletvu položiti 42 sudija i 14 tužilaca iz manjinskih zajednica koji će raditi u sudovima na severu Kosova.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Kosova, polaganjem zakletve i ukazom o postavljenu sudija obezbeđuje se "potpuna primena Sporazuma o pravosuđu koji je postignut u Briselu 10. februara 2015. godine".

Srpske sudije i tužioci nisu došli na polaganje zakletve prošlog utorka što je po rečima Hašima Tačija, bio pokušaj Beograda da ne dozvoli njihovu integraciju u pravosudni sistem Kosova.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side