Dveri nezadovoljne prekršajnom prijavom protiv napadača na njihove prostorije
26.03.2019 Čačak

Dveri nezadovoljne prekršajnom prijavom protiv napadača na njihove prostorije

Dveri nezadovoljne prekršajnom prijavom protiv napadača na njihove prostorije
Gradska organizacija Dveri u Čačku ocenila je danas da je Policijska uprava u Čačku "zloupotrebila svoja ovlašćenja" podnošenjem prekršajne prijave protiv lica koje je 20. marta "napalo" prostorije njhove stranake u tom gradu i da je izvršiocu "pokušala da obezbedi imunitet od krivične odgovornosti".

"Po našoj proceni, podneta prekršajna prijava ima samo svrhu da spreči krivično gonjenjenje izvršioca, obzirom na primenu pravnog načela 'ne bis in idem', a koje se primenjuje kako u krivičnom tako i u prekršajnom postupku, što znači da se učinilac ne može dva puta goniti za istu radnju u oba postupka", navodi se u saopštenju Dveri koje potpisuje Pravni tim te organizacije.

U saopštenju se navodi da je dva dana nakon što je muškarac polomio tablu sa natpisom Dveri sa ulaza zagrade gde se nalazi njihova kancelarija i potom u telefonskom razgovoru pretio i vređao seketara gradskog odbora stranke, policija je dopisom obavestila Dveri da je identifikovan počinilac napada na njihove prostorije.

Policija je navela da je protiv tog muškarca podneta prekršajna prijava po Zakonu o javnom redu i miru zbog nepristojnog, drskog i bezobzirnog ponašanja i to u skraćenom postupku, i da je policijska uprava procenila da se u radnjama izvršioca stiču elementi krivičnog dela oštećenja tuđe stvari koje se goni po privatnoj krivičnoj tužbi.

"Navodi policijske uprave u Čačku su netačni i u najmanju ruku zlonamerni i smatramo da se u radnjama izvršioca ističu elementi krivičnog dela nasilničkog ponašanja i ugrožavanja sigurnosti, i to prema svima koji su se u tom momentu nalazili u zgradi i trpeli maltretiranje od strane dotičnog, ali i putem izrečenih pretnji preko telefona prema članovima Dveri, od strane počinioca", navodi se u saopštenju Dveri.

Dveri ističu da se za ta dela, prema zakonu, izvršioci gone po službenoj dužnosti i da će podneti krivične prijave i da očekuju da pravosuđe, tužilaštvo i policija postupe prema zakonu, "kako bi se u budućnosti zaštitili svi i izbeglo ponavljanje ovih i sličnih dela, kako prema opoziciji, tako i prema mirnim građanima".

"Podsećamo javnost kako je tužilaštvo i policija reagovalo u slučaju iznešenih stavova, pretnji i insinuacija prema članovima Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića, gde su nadležni organi bili veoma efikasni i u kratkom roku otkrili, priveli i kaznili počinioce, dajući im maksimalne kazne. Nadamo se da i u ovom slučaju će biti isto, i da se neće promenjivati dvostruki aršini prema vlasti i prema opoziciji", navodi se u saopštenju Dveri.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side