02.03.2017 Čačak

Dveri i Nova Srbija traže vanredne lokalne izbore u Čačku

Dveri i Nova Srbija traže vanredne lokalne izbore u Čačku
Opozicione odborničke grupe u Skupštini Čačka Nova Srbija (NS) i Dveri zatražile su danas raspisivanje vanrednih lokalnih izbora u tom gradu jer po njihovoj oceni vladajuća većina ne može da obezbedi kvorum za održavanje skupštinskih zasedanja.

Odbornici Nove Srbije i Dveri zatražili su raspisivanje vanarednih lokalnih izbora i zbog sumnje u "neregularnost" glasanja oko jednog amandmana koji je podnela NS.

Sednica Skupštine Čačka počela je u ponedeljak, a do sada je nekoliko puta prekidana zbog nedostatka kvoruma, bojkota opozicionih odbornika i blokade skupštinske govornice od strane odbornika NS koji smatraju da je njihov amandman o dodeli subvencija iz gradskog budžeta uzgajivačima svinja u čačanskom kraju usvojen, što predsednik Skupštine negira.

Opozicioni odbornici istakli su da je pre glasanja za amandman NS ustanovljen kvorum od 38 odbornika, i da je predsednik Skupštine prekinuo glasanje kada je video da su za amandman glasala 24 odbornika, nakon čega je usledila pauza i prekid sednice.

Odbornici opozicije su ocenili da je time prekršen Poslovnik o radu Skupštine Čačka i da predsedavajući nije smeo da prekine glasanje, navodeći da je sumnju u glasanje mogao da izrazi tek po zavrešetku glasanja.

Predsednik odborničke grupe NS Vladica Gavrilović izjavio je novinarima da je amandman te stranke, koji ima za cilj da i uzgajivači svinja dobiju subvencije grada jer je njih najviše u čačanskom kraju, usvojen.

"Da li je u pitanju interes Tenisa koji treba da dođe u Srbiju i da praktično uništi proizvodnju naših poljoprivrednika? Do kraja ćemo braniti demokratiju, amandman je usvojen i branićemo ga po cenu blokiranja Skupštine", rekao je Gavrilović.

Zamenik predsednika opozicione odborničke grupe Dveri Milica Prokić izjavila je da se radi o "pravnom skandalu".

"Na početku glasanja ustanovljen je kvorum od 38 odbornika. Nakon što je ustanovljeno da je amandman dobio podršku 24 odbornika, predsedavajući shvata da će on biti usvojen i u tom trenutku on prekida glasanje. To ne može da se uradi jer pitanje kvoruma se postavlja nakon glasanja" rekla je Prokić.

Predsednik Skupštine grada Igor Trifunović, koji je funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) izjavio je da amandman nije usvojen, jer nije bilo kvoruma.

"Amandman je sinoć stavljen na glasanje i za njega su glasala 24 odbornika, a u sali je bilo 37. Izrazio sam sumnju u rad stručnih službi vezano za brojanje glasova. To mi Poslovnik dozvoljava. Videli smo da kvorum nije postojao. Postupak je danas ponovljen, ali većina prisutnih nije glasala za taj amandman. Opstrukcija opozicije je očigledna", rekao je Trifunović.

Skupština Čačka ima 75 odbornika. Vladajuću većinu čine SNS i SPS dok su u opoziciji Dveri, Nova Srbija i grupa građana Za napredniji Čačak.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw