Dve trećine žena čeka inovativnu terapiju za metastatski rak dojke
07.09.2020 Beograd

Dve trećine žena čeka inovativnu terapiju za metastatski rak dojke

Dve trećine žena čeka inovativnu terapiju za metastatski rak dojke Foto: Pixabay.com
„Po stopi obolevanja od raka dojke Srbija se nalazi u skupu zemalja srednjeg rizika, dok je po stopi umiranja pacijentkinja na drugom mestu u Evropi. Pored rane dijagnostike, dostupnost modernih terapija za različite vrste kancera dojke ključ je za smanjenje ovako visoke stope umiranja od ove bolesti“, poručeno je danas na 11. Novosadskom onkološkom kongresu, koji je okupio 500 onkologa iz različitih delova Evrope i sveta.

Na prvom virtuelnom Novosadskom onkološkom kongresu, koji je u martu odložen zbog nepovoljne epidemiološke situacije izazvane virusom COVID-19, govorilo se o važnim onkološkim temama, sa osvrtom na lečenje pacijenata za vreme vanrednog stanja i njihovim poteškoćama pri primanju terapija. Stručnjaci i predavači prvog dana NSOC kongresa diskutovali su o važnim onkološkim temama – karcinomu pluća, melanomu, raku jajnika, gastrointestinalnim tumorima, a posebna pažnja posvećena je borbi protiv raka dojke.

Statistika je pokazala da se u Srbiji godišnje rak dojke dijagnostikuje kod 4.500 žena, a vodeći uzrok za visoku stopu smrtnosti od ove bolesti jesu metastaze, koje će se razviti kod 1 od 3 žene sa ranim karcinomom dojke. Prema rečima lekara, samo 27% obolelih pacijentkinja od metastatskog karcinoma dojke preživi posle pet godina, jer gotovo sve one vremenom postanu otporne na standardne terapije.

Međutim, prof. dr Lazar Popović, jedan od organizatora ovog kongresa i lekar specijalista internističke onkologije na Institutu za onkologiju Vojvodine ističe da je nedavno ostvaren veliki iskorak u lečenju metastatskog raka dojke, i to onog tipa koji se javlja kod 70 odsto pacijentkinja – HER+ i HER2-.

„Rezultati najnovijih terapija u ovom segmentu značajno utiču na poboljšanje kvaliteta života pacijenata i smanjuju rizik od smrti za čak 30 odsto. Proteklih godina, svedoci smo velikih napora Ministastva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje da obezbede najmodernije inovativne terapije za različite kategorije pacijenata, uključujući žene obolele od HER2+ karcinoma dojke. Međutim, oko dve trećine obolelih pacijentkinja sa uznapredovalim karcinomom i dalje čeka inovativnu terapiju“, izjavio je prof. dr Popović.

Ova inovativna terapija za podtipove HER+ i HER2- metastatskog karcinoma dolazi kao rezultat desetogodišnjeg istraživanja, i osim što produžava život pacijentkinja, značajno utiče i na poboljšanje kvaliteta života. Uzimajući u obzir da je ova terapija dostupna ju većini zemalja u regionu - Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Bugarskoj, učesnici 11. Novosadskog onkološkog kongresa jednoglasni su u stavu da pacijentkinje u našoj zemlji takođe zaslužuju jednake šanse za uspešnu borbu sa ovom bolešću, od koje umire čak 1.600 žena godišnje.

Novosadski onkološki kongres, Novi Sad Oncology Congreš NSOC, nastao je pre 11 goodina, kao Francusko-srpski onkološki kongres, a plod je saradnje prof. Dr Jean Pierre Lotz-a direktora onkologije bolnice Tenon u Parizu i prof. dr Darjane Jovanović sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu i Instituta za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici. Od 2009. godine do danas, Novi Sad je posetilo više od 60 eminentnih francuskih stručnjaka iz oblasti onkologije kao i preko 140 stranih predavača iz regiona, Evrope i Sjedinjenih Američkih država, kao i veliki broj vodećih srpskih onkologa. Organizaciju kongresa tokom godina preuzeo je tim mlađih lekara sa Instituta za onkologiju Vojvodine na čelu sa prof. dr Lazarom Popovićem.

 

autor: KP izvor: Olaf&McAteer Office / Novosadski onkološki kongres o izazaovima u lečenju različitih tipova karcinoma
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side