Dve reporterke Dojče velea napadnute na Kosovu
09.09.2018 Kosovska Mitrovica

Dve reporterke Dojče velea napadnute na Kosovu

Dve reporterke Dojče velea napadnute na Kosovu Foto: Beta / AP / Visar Kryeziu
Dve reporterke Dojče velea (DW) napadnute su danas tokom izveštavanja o blokadama puteva, ali su uspele da se vrate ka severu Kosova uz pomoć loknog stanovništva i policije, javlja Dojče vele na svom sajtu.

Kako se navodi reporterke Dojče velea Sanja Kljajić i Elona Elezi napadnute su na putu za selo Banje, u opštini Srbica, odakle su izveštavale o blokadama puta u znak protesta zbog posete srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

One su parkirale automobil srpskih registarskih oznaka kod mesta Prekaz gde su se u tom trenutku nalazile jedinice KFOR. Kako je navedeno, nakon povlačenja međunarodnih snaga grupa od desetak demonstranata sa barikada ih je preteći okružila, govoreći da ih "provociraju" tablicama i tražila od Sanje Kljajić da pokaže lične dokumente pošto ne govori albanski, kako bi videli da li je Srpkinja.

"Na trenutak je izgledalo da nas neće pustiti da odemo", rekla je Kljajićeva.

Reporterke su navele da je kosovska policija reagovala profesionalno i držala demonstrante na odstojanju dok su im lokalni Albanci zaposleni na benzinskoj pumpi pomogli da skinu srpske tablice i krenu ka severu Kosova.

Sanja Kljajić je bila jedina novinarka iz Srbije koja na ovom delu puta izveštavala sa barikada, navodi Dojče vele.

"Jasno je bilo da nisam dobrodošla čak ni kao novinarka DW. Momak koji mi je tražio ličnu kartu je bio vrlo napadan i na trenutak me je bio strah da nećemo uspeti da se izvučemo, jer su shvatili da sam iz Srbije", rekla je ona.

Dojče vele prenosi da su prema izveštajima Insajdera i agencije Tanjug i novinari tih medija napadnuti u blizini Banja kada su naišli na barikade.

 

UNS osudio napade na novinare na Kosovu tokom Vučićeve posete

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije osudili su napade na novinare tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i pozvali nadležne kosovske organe da hitno pronađu i kazne odgovorne.

"UNS poziva institucije u Prištini da svim novinarima omoguće da bezbedno izveštavaju i da osude napade na naše kolege", navodi se u saopštenju.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 9.09.2018, 15:20h Бока

    Па тај DW је Сорошев гласник, а знамо да је Сорош већи шиптар од Исе Бољетинца и Леке Дукађинија заједно. Очигледно ови шиптари, дегенерисани мржњом и похлепом, ни своје више не препознају!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side