08.02.2018 Novi Sad

Dva i po miliona evra u Komori medicinskih sestara van kontrole?

Dva i po miliona evra u Komori medicinskih sestara van kontrole? Foto: print screen
Vojvodjanski ogranak Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije (KMSZTS) zatražio je od Ministarstva zdravlja da hitno, u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima, uvede privremene mere i raspiše izbore za sve organe Komore, i optužili direktorku te komore Radmilu Ugricu za malverzacije, koje je ona demantovala, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Vojvodjanski ogranak te komore nedavno je uputio Ministarstvu zdravlja dopis u kojem se navodi da su "podele, lični interesi i netrpeljivost praktično doveli do blokade rada organa Komore, a time i do bitnog odstupanja od zakonitosti njenog delovanja".

Radmila Ugrica je kazala da komora ispunjava sve zakonom odredjene obaveze "na vreme i u roku".

Predsednik Nadzornog odbora Komore Bratislav Žižić rekao je da su, nakon redovne kontrole za 2015. godinu, utvrdjene nepravilnosti, medju kojima i to da je direktorka Radmila Ugrica za renoviranje prostorija Komore u Beogradu, umesto pet miliona odobrenih od strane Skupštine komore, potrošila 10,5 miliona dinara.

Prema njegovim rečima direktorka Radmila Ugrica nije smenjena "zahvaljujući pritiscima na delegate" skupštine komore, nakon čega su se 30. maja 2016. godine predsednik Skupštine komore, predsednik Upravnog odbora i predsednik Nadzornog odbora obratili Ministarstvu zdravlja s molbom da, u skladu sa zakonom, proveri sve navode o malverzacijama.

Predsednica Upravnog odbora komore Jovanka Ralić navela je da su nadležni državni organi pronašli brojne nepravilnosti u radu Komore, za koje je odgovorna direktorka komore.

Direktorka Radmila Ugrica nije osporila kontrole i nalaze ministarstava zdravlja i finansija, ali je dodala da su sve preporuke ispoštovane i da krivičnih dela nije bilo.

Protiv nje su kolege iz organa upravljanja komore podneli ukupno sedam krivičnih prijava, ali nisu dobili povratnu informaciju da li se po tim prijavama postupa.

"Imamo problem sa nereagovanjem institucija države. Za sada niko ništa, niko nam nije odgovorio da su prijave odbačene i da nismo u pravu. Svi nam priznaju da smo u pravu i da će direktorka biti uhapšena. Ali, to je samo u domenu priče", kazala je Jovanka Ralić.

Direktorka Radmila Ugrica je navela da ne zna koliko prijava je protiv nje podneto, jer je niko od nadležnih organa nije kontaktirao ni po jednom osnovu.

Jovanka Ralić je ocenila da sestre i tehničari nikada nisu živeli bednije nego danas, i to bez zaštite sistema.

"Situacija je toliko loša da su sestre i tehničari prinudjeni da se štite od sopstvene države. Imam 32 godine staža u državnoj ustanovi, koleginica sa 15 godina staža je polagala i otišla da vozi šleper u Italiji! Kadrovi nam odlaze masovno. Komora, kao jedina profesionalna organizacija, trebalo bi da im pomogne i zaštiti ih, a u stvari ih čerupa, i to pod kapom države", kazala je Jovanka Ralić.

Komora medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije je obavezna profesionalna organizacija u koju svi tehničari i sestre, ukoliko žele da rade u struci u privatnom ili državnom sektoru,moraju biti učlanjeni.

Komora im izdaje licence koje se obnavljaju na svakih sedam godina, a oni su tokom tih sedam godina obavezni da idu na edukacije i sakupljaju bodove kako bi mogli da produže licencu.

Takodje, svi članovi Komore su u obavezi da plaćaju mesečnu članarinu, koja na mesečnom nivou iznosi izmedju 250 i 300 dinara.

Pošto Komora ima izmedju 90.000 i 100.000 članova, od članarina se na godišnjem nivou sakupi oko dva i po miliona evra, a to su sredstva kojima Komora samostalno raspolaže, piše VOICE.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dodeljene stipendije i Grantovi u okvitu trećeg ciklusa projekta "Pokreni se za nauku" Dodeljene stipendije i Grantovi u okvitu trećeg ciklusa projekta "Pokreni se za nauku"

  Dodeljivanjem 5 stipendija i 3 granta u vrednosti od po 600.000 dinara u okviru trećeg ciklusa programa „Pokreni se za nauku“ koji realizuju Centar za razvoj liderstva i kompanija Filip Moris, 14 mladih naučnika i naučnica dobilo je priliku da svojim naučnim istraživanjima u oblasti medicinskih nauka, farmacije, biologije, hemije, kao i multidisciplinarnim istraživanjima u ovim oblastima, doprinesu povezivanju nauke i privrede i time omoguće brži ekonomski razvoj Srbije baziran na inovacijama, ali i da svoja naučna istraživanja nastave da realizuju u Srbiji.

 • Intervju Danica Jovović Prodanović: Arhitektura je ovde potpuno skrajnuta Intervju Danica Jovović Prodanović: Arhitektura je ovde potpuno skrajnuta

  Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA), jedna od najprestižnijih međunarodnih manifestacija koje promovišu arhitekturu i arhitektonsko nasleđe, održava se trinaesti put u Beogradu, Zrenjaninu i Kragujevcu, od 10. do 31. maja, u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda.

 • Sud: Srpski sudija čije imenovanje Tači ne potpisuje osuđen na šest godina Sud: Srpski sudija čije imenovanje Tači ne potpisuje osuđen na šest godina

  Sudija Radomir Laban koga je Skupština Kosova na predlog Srpske liste izabrala za sudiju Ustavnog suda a čije imenovanje kosovski predsednik Hašim Tači odlaže da potpiše "zbog sumnjive prošlosti", osuđen je u Srbiji na šest godina zatvora, i za njim je zbog izbegavanja izdržavanja kazne raspisana i poternica preko Interpola, potvrđeno je agencjii Beta u Osnovnom sudu u Kraljevu.

 • Vulin i Diković sutra na međunarodnoj vežbi Balkanski odgovor 2018 Vulin i Diković sutra na međunarodnoj vežbi Balkanski odgovor 2018

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković prisustvovaće sutra izvođenju višednevne međunarodne civilno-vojne vežbe "Balkanski odgovor 2018" na poligonu "Ravnjak" kod Kruševca, saopšteno je danas.

 • Sutra sunčano i toplo, posle podne i uveče pljuskovi s grmljavinom Sutra sunčano i toplo, posle podne i uveče pljuskovi s grmljavinom

  U većem delu Srbije sutra će biti pretežno sunčano i toplo vreme, ali se posle podne i uveče na severu i zapadu zemlje, kao i u brdsko-planinskim predelima, očekuju kratkotrajni pljuskovi s grmljavinom, saopštio je RHMZ.

 • Oružari u Kragujevcu nastavili štrajk Oružari u Kragujevcu nastavili štrajk

  Predstavnici sindikata kragujevačke fabrike "Zastava oružje", koji štrajkuju u sve tri smene, uručili su danas direktoru kompanije Milojku Brzakoviću zahtev da podnese ostavku zbog "narušavanja međuljudskih odnosa, loših poslovnih rezultata i neispunjenih zahteva radnika" i najavili dolazak u Beograd.

 • Odbrana negirala da je Simatović bio komandant Crvenih beretki Odbrana negirala da je Simatović bio komandant Crvenih beretki

  Odbrana Franka Simatovića-Frenkija tvrdila je danas, pred međunarodnim sudom u Hagu, da Simatović 1995. nije bio komandant Crvenih beretki, ali je svedok optužbe, bivši pripadnik te jedinice, ostao pri iskazu da jeste.

 • Poslanici o Kosovu, zapošljavanju u opštini Paraćin... Poslanici o Kosovu, zapošljavanju u opštini Paraćin...

  Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović ponovo je danas pitao kada će se rasprava o Kosovu i Metohiji naći na dnevnom redu srpskog parlameta i pitao sa kim i o čemu pregovara predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ko ga je ovlastio.

 • Šarović: Nije bilo genocida u Srebrenici, a ni mnogih zločina Šarović: Nije bilo genocida u Srebrenici, a ni mnogih zločina

  Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Nemanja Šarović izjavio je danas da je sada potpuno jasno da nije bilo genocida u Srebrenici i da se mnogi zločini koji se pripisuju Srbima čak nisu ni desili.

 • Koalicija: Medijskom strategijom podržati razvoj medija civilnog sektora Koalicija: Medijskom strategijom podržati razvoj medija civilnog sektora

  Koalicija novinarskih i medijskih udruženja založila se da se u budućoj Medijskoj strategiji jasno predvidi obezbeđivanje uslova za osnivanje, razvoj, funkcionisanje i finansijsku održivost medija civilnog sektora, za koje su ocenili da bi mogli u budućnosti da predstavljaju alternativni sistem informisanja, koji bi zadovoljavao javni interes, kroz kvalitetne i nezavisne programske sadržaje.

 • Si Đinping u pismu Vučiću izrazio spremnost za produbljivanje saradnje Si Đinping u pismu Vučiću izrazio spremnost za produbljivanje saradnje

  Predsednik Kine Si Đinping je u odgovoru na pismo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je tražio blisku saradnju sa Kinom u svim oblastima od obostranog značaja, rekao da pridaje veliku pažnju razvoju kinesko-srpskih odnosa i da je spreman s Vučićem da uloži napor da se državni odnosi dve zemlje podignu na novi nivo.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw