08.02.2018 Novi Sad

Dva i po miliona evra u Komori medicinskih sestara van kontrole?

Dva i po miliona evra u Komori medicinskih sestara van kontrole? Foto: print screen
Vojvodjanski ogranak Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije (KMSZTS) zatražio je od Ministarstva zdravlja da hitno, u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima, uvede privremene mere i raspiše izbore za sve organe Komore, i optužili direktorku te komore Radmilu Ugricu za malverzacije, koje je ona demantovala, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Vojvodjanski ogranak te komore nedavno je uputio Ministarstvu zdravlja dopis u kojem se navodi da su "podele, lični interesi i netrpeljivost praktično doveli do blokade rada organa Komore, a time i do bitnog odstupanja od zakonitosti njenog delovanja".

Radmila Ugrica je kazala da komora ispunjava sve zakonom odredjene obaveze "na vreme i u roku".

Predsednik Nadzornog odbora Komore Bratislav Žižić rekao je da su, nakon redovne kontrole za 2015. godinu, utvrdjene nepravilnosti, medju kojima i to da je direktorka Radmila Ugrica za renoviranje prostorija Komore u Beogradu, umesto pet miliona odobrenih od strane Skupštine komore, potrošila 10,5 miliona dinara.

Prema njegovim rečima direktorka Radmila Ugrica nije smenjena "zahvaljujući pritiscima na delegate" skupštine komore, nakon čega su se 30. maja 2016. godine predsednik Skupštine komore, predsednik Upravnog odbora i predsednik Nadzornog odbora obratili Ministarstvu zdravlja s molbom da, u skladu sa zakonom, proveri sve navode o malverzacijama.

Predsednica Upravnog odbora komore Jovanka Ralić navela je da su nadležni državni organi pronašli brojne nepravilnosti u radu Komore, za koje je odgovorna direktorka komore.

Direktorka Radmila Ugrica nije osporila kontrole i nalaze ministarstava zdravlja i finansija, ali je dodala da su sve preporuke ispoštovane i da krivičnih dela nije bilo.

Protiv nje su kolege iz organa upravljanja komore podneli ukupno sedam krivičnih prijava, ali nisu dobili povratnu informaciju da li se po tim prijavama postupa.

"Imamo problem sa nereagovanjem institucija države. Za sada niko ništa, niko nam nije odgovorio da su prijave odbačene i da nismo u pravu. Svi nam priznaju da smo u pravu i da će direktorka biti uhapšena. Ali, to je samo u domenu priče", kazala je Jovanka Ralić.

Direktorka Radmila Ugrica je navela da ne zna koliko prijava je protiv nje podneto, jer je niko od nadležnih organa nije kontaktirao ni po jednom osnovu.

Jovanka Ralić je ocenila da sestre i tehničari nikada nisu živeli bednije nego danas, i to bez zaštite sistema.

"Situacija je toliko loša da su sestre i tehničari prinudjeni da se štite od sopstvene države. Imam 32 godine staža u državnoj ustanovi, koleginica sa 15 godina staža je polagala i otišla da vozi šleper u Italiji! Kadrovi nam odlaze masovno. Komora, kao jedina profesionalna organizacija, trebalo bi da im pomogne i zaštiti ih, a u stvari ih čerupa, i to pod kapom države", kazala je Jovanka Ralić.

Komora medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije je obavezna profesionalna organizacija u koju svi tehničari i sestre, ukoliko žele da rade u struci u privatnom ili državnom sektoru,moraju biti učlanjeni.

Komora im izdaje licence koje se obnavljaju na svakih sedam godina, a oni su tokom tih sedam godina obavezni da idu na edukacije i sakupljaju bodove kako bi mogli da produže licencu.

Takodje, svi članovi Komore su u obavezi da plaćaju mesečnu članarinu, koja na mesečnom nivou iznosi izmedju 250 i 300 dinara.

Pošto Komora ima izmedju 90.000 i 100.000 članova, od članarina se na godišnjem nivou sakupi oko dva i po miliona evra, a to su sredstva kojima Komora samostalno raspolaže, piše VOICE.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side