Dubravka Stojanović: Vlast gura društvo u sukob, govor mržnje je svagde prisutan
04.07.2019 Beograd

Dubravka Stojanović: Vlast gura društvo u sukob, govor mržnje je svagde prisutan

Dubravka Stojanović: Vlast gura društvo u sukob, govor mržnje je svagde prisutan Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić
Istoričarka Dubravka Stojanović izjavila je da je "nasilje ogoljeno", da su ukinuti svi kanali za političku komunikaciju, da je "vlast sve opasnija" i da društvo gura u sukob.

"Zato mislim da je trenutno stanje veoma opasno", rekla je Stojanović, u intervjuu za novi broj nedeljnika NIN.

Prema njenim rečima, "pošto se populista predstavlja kao glas pravog naroda, onda svi koji nisu vlast moraju biti proglašeni nelegitimnim, a zatim i nelegalnim".

"Početkom 20. veka opozicija je govorila da je prema njoj dozvoljeno upotrebiti sva sredstva. Tako je i danas. Svoju  poziciju vlast gradi potiranjem, omalovažavanjem drugog, zato je taj govor mržnje toliko svuda prisutan. On je suština te politike", rekla je Stojanović.

Ona je rekla da je Srbija "ugušena tlapnjama o teritorijama, grandomanskim fantazijama, korupcijom, partijskim zapošljavanjem, nepravdom".

"Mladi se s pravom tu osećaju kao u živom blatu", rekla je Stojanović upitana o odlasku intelektualnog sveta u inostranstvo.

Ona je ocenila i da je "Srbija uvek bila nedovršena država, jer nikad nije prihvatila svoje granice i ustave koje je sama donosila".

"I o jednom i o drugom se uvek govori kao o privremenom stanju, što takođe koči napredak. Ako ne znate ni tačno gde se nalazite ni kako vam je uređena zemlja, ne možete da mislite na njen unutrašnji razvoj", rekla je Stojanović.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 4.07.2019, 12:45h Данко Б. Марин

    Да! Није Вучић без разлога рекао да је Тито,строго контролисани медији, његови ботови блокирају на друштвеним мрежама али коментаторе неке и ухапсе због коментара попут беде титоизма за виц!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side