17.06.2019 Beograd

DSS: Predložena trasa metroa neisplativa, dodatno će finansijski opteretiti građane

DSS: Predložena trasa metroa neisplativa, dodatno će finansijski opteretiti građane
Demokratska stranka Srbije pozvala je danas gradske vlasti Beograda da odustanu od "pogrešne i neisplative" predložene trase prve linije metroa od Makiškog polja, preko naselja Beograd na vodi do Ade Huje, navodeći da će ta trasa "dodatno poreski opteretiti građane".

DSS je u saopštenju naveo da u Makiškom polju "još niko ne stanuje", da je naselje Beograd na vodi "još veoma daleko od punog kapaciteta" a da na Adi Huji "još nije izgrađeno ništa".

"Imajući u vidu da je cena projekta izgradnje prve linije metroa veća od dve milijarde evra i njegovo finansiranje nije moguće bez uzimanja kredita, koji bi opteretio gradski budžet sa preko 300 miliona evra na godišnjem nivou, veoma je rizično igrati se sa pogrešnim predlozima linija koje neće biti isplative i koje će dodatno poreski opteretiti građane Beograda", ocenio je DSS.

Stranka je navela da su sve studije metroa koje su do sada urađene "potvrdile da prva linija, dužine 19,8 kilometara, treba da ide od Ustaničke, preko Bulevara kralja Aleksandra, Pravnog fakulteta, Trga Nikole Pašića, Trga Republike, Akademije, preko mosta do Novog Beograda Bulevarom Zorana Đinđića, Arene, sve do Tvorničke ulice u Zemunu".

"Ta linija je opravdana jer je najfrekventnija, u potpunosti isplativa, kompletno povezana sa postojećom saobraćajnom infrastrukturom i značajno bi smanjila gužve u najopterećenijim pravcima u saobraćaju Beograda. Upravo zbog toga ova linija treba da bude centralna linija beogradskog metroa", stoji u saopštenju.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side