22.01.2014 | 12:52h ► 14:25h Beograd

DS zahteva smenu Zorane Mihajlović

DS zahteva smenu Zorane Mihajlović
Demokratska stranka zahteva od Vlade Srbije da smeni ministarku Zoranu Mihajlović, jer, kako poručuju u saopštenju, građani Užica već nedeljama nemaju vodu za piće.

"Građani Užica već nedeljama nemaju vodu za piće zbog niza propusta Agencije za zaštitu životne sredine koja je u sastavu Ministarstva energetike i životne sredine", navodi se u saopštenju demokrata.

Agencija za zaštitu životne sredine, ističe se, u obavezi je da najmanje tri puta godišnje analizira kvalitet akumulacije vode za piće, "što nije činila od kako je na čelu ministarstva Zorana Mihajlović".

Demokratska stranka, zato, kako se dodaje, zahteva od ministarke Mihajlović da građanima saopšti gde još u Srbiji nije rađena analiza kvaliteta vode za piće i u kojim još gradovima, zbog njenog propusta u radu, građani mogu očekivati ovakve probleme.

Mihajlović je nedavno kazala da će građani Užica najkasnije za tri sedmice dobiti vodu za piće.

Ovo nije prvi put da DS traži ostavku Mihajlović i pre dva dana je to zatražila zbog računa za stuju.

DS koristi nevolje Užičana za političku promociju

Ministarstvo energetike, razvoja i životne sredine odbacilo je optužbe Demokratske stranke da građani Užica već nedeljama nemaju vodu za piće zbog propusta u radu Agencije za zaštitu životne sredine i poručilo da DS koristi nevolje građana Užica za svoju jeftinu političku promociju.

Oni navode da su to Ministarstvo i Agencija za zaštitu životne sredine prvi upozorili na mogućnost zagađenja jezera Vrutci početkom decembra prošle godine.

"O svim rezultatima ispitivanja hemijskih i bioloških parametara kvaliteta voda koje je obavila Agencija su još početkom avgusta 2013. godine, u formi izveštaja, obaveštene nadležne institucije, uključujući Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo zdravlja odnosno JVP Srbijavode", naglašavaju iz ministarstva.

Oni objašnjavaju da je prema programu kontrole vode, Agencija za zaštitu životne sredine ispitivala kvalitet vode akumulacije Vrutci u 2011. i 2012. godini i da ni u jednom od ova dva ispitivanja nije utvrđeno povećanje prisustva algi.

Ovi rezultati, kako navode, obrađeni su i u Izveštaju o stanju životne sredine za 2011. godinu, odnosno Izveštaju o stanju životne sredine za 2012. godinu, koja su dostavljena na mišljenje nadležnim ministarstvima, zatim ih je usvojila Vlada Srbije, odnosno Odbor za zaštitu životne sredine i Skupštine Srbije - jednoglasno.

"I pred svega toga DS-u izgleda nije stalo do činjenica već koristi nevolje građana Užica za svoju jeftinu političku promociju", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva energetike pitaju DS zašto uporno prećutkuju činjenicu da je jedan od vlasnika mini hidroelektrane, koja je značajno doprinela zagađenju vodozahvata, upravo visoki funkcioner ove stranke Aleksandar Ćirilović, koji je, kako tvrde, u trenutku dobijanja dozvola i puštanja mini hidroelektrane u rad bio predsednik saveta za energetiku DS.

autor: RF izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side