16.02.2019 Beograd

DS: Smena Miodraga Stojkovića direktno mešanje politike u nauku

DS: Smena Miodraga Stojkovića direktno mešanje politike u nauku
Demokratska stranka (DS) osudila je danas odluku dekana Fakulteta medicinskih nauka (FMN) u Kragujevcu da smeni šefa katedre za matične ćelije Miodraga Stojkovića, navodeći da je takva odluka "najdirektnije mešanje politike u nauku".

Kako se navodi u saopštenju, "subjektivni razlozi" i "politički interesi" ne smeju biti opredeljujući u odlukama o smenjivanju i postavljanju u obrazovnim i naučnim institucijama.

Miodrag Stojković je jedan od najboljih naučnika u oblasti matičnih ćelija na svetu i ne sme se sa "njegovim imenom, naučnim integritetom i profesionalnim dignitetom" igrati po diktatu neobrazovanih.

SNS ima "monopol svih sredstava nasilja", zato je važno da nauka ostane oblast koju "siromaštvo duha ne dodiruje", navodi se u saopštenju.

Genetičar Miodrag Stojković smenjen je u petak sa mesta šefa katedre za matične ćelije na doktorskim studijama Fakulteta medicinskih nauka (FMN) u Kragujevcu, a na to mesto je odlukom dekana imenovana profesorka tog fakulteta Biljana Ljujić.

Kako je preneo portal "Glas Šumadije", članovi katedre za matične ćelije,od dekana FMN zatražili su u otvorenom pismu da "preispita svoju odluku o smeni" koju je doneo "bez prethodnog razgovora sa profesorom Stojkovićem".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side