DS podržava kandidaturu Nevene Ružić za poverenika
19.06.2019 Beograd

DS podržava kandidaturu Nevene Ružić za poverenika

DS podržava kandidaturu Nevene Ružić za poverenika
Poslanički klub Demokratske stranke (DS) podržava Nevenu Ružić koju je za poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti predložilo više od 70 organizacija civilnog društva, medija, predstavnika stručne i naučne zajednice.

Poslanica DS Vesna Marjanović rekla je danas agenciji Beta da su predlog od civilnog sektora dobili i da će ga DS podržati.

"Mi kao DS smo obavezni da štitimo interese građana i civilnog društva i bez obzira na prepreke o izboru poverenika važno je da i mi učinimo sve što možemo da se izabere na to mesto neko ko uliva poverenje građana i ko će moći da nastavi da gradi tu instituciju u budućnosti", rekla je Marjanović.

Ona je negodovala što se čekalo šest meseci po isteku mandata prošlog poverenika i što je ostavljen kratak rok od sedam dana za podnošenje predloga kandidata i to bez ijedne sednice nadležnog Odbora za kulturu i informisanje.

"Po zakonu odbor je ovlašćen predlagač i odbor pokreće procedure, a ne predsednik odbora i on je morao da zakaže tu sednicu odbora", rekla je poslanica DS i nekadašnja predsednica Odbora za kulturu i infomrisanje.

Marjanović je ocenila da su razlog za hitni izbor poverenika primedbe iznete u izveštaju Evropske komisije i istakla da je zabrinjavajuće to što je vladajuća većina bila "gluva" na apele opozicije i civilnog društva i građana koji su molili da se ta procedura pokrene.

Govoreći o prethodnom povereniku Rodoljubu Šabiću ona je rekla da ga je dva puta u ime DS predlaga na tu funkciju, a da su on i njegovi saradnici tu instituciju podigli od nule i dokazali da je moguće raditi nezavisno i u skladu sa interesima građana i vladavine prava, odnosno po slovu zakona.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side