Skupština usvojila izveštaj Vlade, za 173 poslanika
26.04.2013 | 15:58h ► 22:29h Beograd

Skupština usvojila izveštaj Vlade, za 173 poslanika

Skupština usvojila izveštaj Vlade, za 173 poslanika
Poslanici republičkog parlamenta usvojili su večeras izveštaj Vlade Srbije o političkim i tehničkim pregovorima sa Prištinom, u okviru kog se nalazi i sporazum postignut u Briselu.

Vladin izveštaj podržalo je 173 poslanika vladajuće većine, ali i opozicione DS, LDP, SVM, LSV, SPO-DHSS, dok je protiv bilo 24 poslanika DSS, kao i pojedini poslanici drugih stranaka koji dolaze sa Kosova i Metohije i samostalni poslanici Borislav Pelević i Nikola Tulimirović.

Tokom glasanja jedan poslanik je bio uzdržan, a pet poslanika nije glasalo.

U vladinom izveštaju stoji da je vlada sve aktivnosti, uključujući i pregovore Beograda sa Prištinom, izvršavala uz poštovanje Ustava i uz stalno informisanje i konsultovanje predstavnika organa lokalne samouprave sa Kosova i Metohije. 

U izveštaju na skoro 25 strana pored ostalog piše i da su aktivnosti vlade i pregovori vođeni saglasno skupštinskoj Rezoluciji.

Vlada je u izveštaju taksativno navela svih 15 tačaka tog sporazuma, koji je postignut prošlog petka u Briselu.

Samo DSS bio protiv izveštaja

U Skupštini Srbije je vladajuća koalicija, tokom današnje rasprave o briselskom sporazumu sa Prištinom, imala je podršku i opozicionih stranaka DS, LDP I SVM, dok su najviše kritika na račun Vlade Srbije i dogovora sa Albancima na Kosovu uputili poslanici DSS.

Kao razlog za podršku poslanici i vlasti i opozicije naveli su da je Sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom u interesu građana Srbije uprkos tome što su pojedina rešenja u njemu nepovoljna za zemlju.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović rekao je da će poslanici DS-a u Skupštini Srbije podržati briselski sporazum zbog građana.

"Sporazum je posledica teških pregovora vođenih u vrlo lošim okolnostima ne samo zato što Priština ima podršku najjačih međunarodnih faktora, nego zato što su Vlada Srbije i predsednik (Tomislav Nikolić) podeljeni o Kosovu. Postoje dubinske podele vidljive svaki dan, a naračito na kraju (pregovora)", kazao je Stefanović.

Stefanović, koji je bivši šef pregovaračkog tima u dijalogu s Ptištinom, rekao je da je aktuelna vlast u Srbiji definitivno preuzela politiku DS-a i to ne samo o kosovskom pitanju.

"Imamo manju grupu ekstremista (ispred parlamenta), a zamislimo da smo mi (DS) postigli sporazum vi biste bili napolju sa 200.000 ljudi", poručio je Stefanović vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci.

SNS: Nismo radosni, ali nismo priznali nezavisnost

Srbija briselskim sporazumom nije priznala nezavisnost Kosova i Metohije i mada u SNS niko zbog njega nije radostan i zadovoljan, u ovom trenutku se nije moglo više postići, poručio je šef poslanika SNS Veroljub Arsić.

"Kosovo ovim sporazumom ne dobija nezavisnost niti stolicu u Ujedinjenim nacijama”, rekao je Arsić.

"A koju mi drugu alternative imamo. Da se samo izolujemo, pa dovoljno je da prođete malo Srbijom i da shvatite da to nije moguće. Građani Srbije su siromašni, a samoizolacija vodi u još veće siromaštvo”, naveo je Arsić. 

Ukazujući da niko u SNS nije radostan zbog sporazuma postignutog u Briselu, Arsić je naglasio da se u ovom trenutku više nije moglo postići, kao i da sporazum nije samo rezultat rada aktuelne vlade.

"Da li je neko u SNS radostan zbog ovog sporazuma? Mogu da kažem da niko nije radostan. Da li smo zadovoljni? Nismo ni zadovoljni. Da li je moglo da se postigne nešto više? Verujte da nije”, rekao je šef poslanika SNS.

Arsić je naveo da situacija na terenu nije povoljna za Srbiju, kao i da bi Priština verovatno u međuvremenu “ugasila institucije Srbije” i time bi zaokružila kompletnu državnost i da je zato najvažnije da se spreče privremene kosovske institucije da same rešavaju problem Srba na teritoriji Kosova i Metohije.

Ovim sporazumom Srbija, kako je rekao, dobija dokument kojim barem simbolično učestvuje u vršenju vlasti na Kosovu i Metohiji.

Zato ovo jeste, kako je rekao, početak rešavanja kosovskog problema, a status Kosova i Metohije može da bude samo jedan - u okviru Ustava Srbije i u pravno-političkom sistemu Srbije.

Jovanović (LDP): Sporazum nije poraz Srbije

Šef poslaničkog kluba LDP Čedomir Jovanović izjavio je da briselski sporazum o kojem parlament raspravlja nije poraz Srbije, i naglasio da premijer i vlada imaju podršku LDP-a.

On je premijeru poručio da mu nedostaje nov odnos prema Albancima, dodavši da se mir ne može pronaći ako se radi na večitom antagonizmu.

"Vi možete da razgovarate sa Tačijem, možete da se rukujete, ali to još nije odnos naša dva društva", rekao je Jovanović.

Pastor: SVM podržava briselski sporazum

Savez vojvođanskih Mađara podržaće sporazum Beograda i Prištine zato što ga doživljava kao prvi korak ka boljoj budućnosti i normalizaciji života svih građana Srbije i građana na KiM, izjavio je poslanik te stranke Balint Pastor.

"Vreme nije na strani Srbije u ovom pitanju. Sledeće ponude bi sigurno bile gore. Podržavamo vladu u dve stvari - da obezbedi što širu autonomiju na Kosovu, kao i u tome da se sada posveti rešavanju nekih drugih pitanja za koja u prošlosti nije imala vremena", rekao je Pastor.

Samardžić (DSS): Sporazum o Kosovu će biti oboren

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije (DS S) Slobodan Samardžić rekao je danas da se briselski sporazum ne može primeniti ma koliko poslanika ga podržalo u Skupštini Srbije, jer je "akt izdaje" koji će "mirno i legalno" biti oboren na referendumu.

On je zatražio da se parlament prozivkom poslanika izjasni o vladinom izveštaju o pregovorima sa Prištinom čiji je sastavni deo i briselski sporazum.

"Predložio bih da se glasanje izvrši prozivkom. Neka se Skupština izjasni tako da se poslanici ne kriju iza grupacija", rekao je Samardžić. Taj njegov predlog nije prihvaćen.

Oštre kritike na račun briselskog sporazuma stigle su i od samostalnog poslanika Borislava Pelevića, koji je najavio da će glasati protiv izveštaja Vlade Srbije, jer briselski sporazum znači predaju severa Kosova "u ruke šiptarskih terorista na čelu sa Hašimom Tačijem".

autor: DjO/VPS izvor: Agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side