DS: Đaci i nastavnici u Srbiji neće biti adekvatno sanitarno zaštićeni
13.08.2020 Beograd

DS: Đaci i nastavnici u Srbiji neće biti adekvatno sanitarno zaštićeni

DS: Đaci i nastavnici u Srbiji neće biti adekvatno sanitarno zaštićeni Foto: pixabay.com
Odbor Demokratske stranke za prosvetu je danas saopštio da deli zabrinutost građana Srbije što pred septembarski početak školske godine "ne postoji jasan plan" kako će se odvijati nastava, a ministar Mladen Šarčević "pere ruke" od odgovornosti i "prebacuje je na roditelje, nastavnike i škole".

Stranka smatra da nastavnici i đaci neće biti adekvatno sanitarno zaštićeni i ukazuje da je veliki broj nastavnika u zdravstvno ugroženim kategorijama.

"Sama maska ne može biti dovoljna zaštita i zato Resorni odbor Demokratske stranke za prosvetu predlaže da se za sve nastavnike i đake kupe viziri ako se nastava bude odvijala u učionici", piše u saopštenju.

DS navodi da će nastavnici biti dodatno opterećeni jer će raditi sa po dve grupe učenika, a čega ih i onlajn nastava i deljenje materijala i domaćih zadataka, pri čemu će obrazovanje dece ipak svejedno trpeti jer će časovi biti skraćeni.

To što je roditeljima omogućeno da se izjasne da li žele da njihova deca idu u školu ili ne, DS smatra načinom da se odgovornost s Ministarstva prosvete prebaci na roditelje koji nemaju dovoljno informacija, ne upravljaju budžetom i ne bi ni trebalo da odlučuju o obaveznom obrazovanju jer je to posao Ministarstva.

"Apelujemo na Ministarstvo prosvete da sačini i podeli sa javnošču plan delovanja kada nastupi treći talas i kada ne bude moguće održavati nijedan deo nastave u školama, odnosno kada bude apsolutno neophodno preći na onlajn nastavu", traži DS.

U saopštenju se procenjuje da će, kako zasad izgleda, ponovo biti "imitiranja onlajn nastave uz slanje domaćih zadataka i nastave na televiziji".

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 13.08.2020, 16:22h Rada (5)

    Slazem se da samo maske nisu dovoljne za zastitu dece u skolama,ne bi bilo lose da da drzava obezbedi preciscivace vazduha- fotokataliticke koji su nezamenjivi u ubijanju mikroba, bakterija i virusa, pa bi tako zastitili decu, da bar u skolama udisu cist i dobar vazduh...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side