Društvo sudija: Povećan broj napada za nezavisnost sudstva širom Evrope
23.05.2020 Beograd

Društvo sudija: Povećan broj napada za nezavisnost sudstva širom Evrope

Društvo sudija: Povećan broj napada za nezavisnost sudstva širom Evrope Foto: Freeimages.com
Društvo sudija Srbije ocenilo je danas, povodom Dana opomene za nezavisnost pravosuđa u Evropi, da su napadi usmereni na pravosuđe povećani po broju i intenzitetu poslednjih godina van i unutar Evropske unije.

"Širom Evrope, pandemija kovid-19 pokazala je krhkost pravosudnih sistema i nespremnost za vanredne okolnosti, u situaciji kada su oni najpotrebniji za osiguranje poštovanja osnovnih prava i sloboda građana", navedeno je u saopštenju Društva sudija Srbije.

Uz ocenu da su ovo mračna vremena za pravosuđa širom sveta, a posebno u Evropi sudije su ocenile da se upravo u ovakvim trenucima mora podići glas i založiti se za temeljne vrednosti Evrope- poštovanje osnovnih prava i sloboda, podelu vlasti i nezavisnost sudstva.

"U Mađarskoj vlada upravlja putem dekreta i koristi propise vanrednog stanja kako bi utišala glasove opozicije, u Bugarskoj su provladini mediji promovisali javne napade na sudije, u Rumuniji vlada nastavlja da uvodi promene u pravosuđe po skraćenom postupku, a u Poljskoj se orkestrirani napad protiv nezavisnosti pravosuđa na društvenim medijima vode od strane vladinih službenika", piše u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je u Turskoj, predsednik turskog udruženja YARSAV Murat Arslan, još u zatvoru, na odsluženju desetogodišnje kazne zatvora posle presude koja nije ispunila nijedan kriterijum propisnog postupka, a da je prema nekim podacima, 800 do 1.200 turskih sudija i tužilaca zatvoreno uz njega.

Reprezentativna organizacija evropskih udruženja sudija i tužilaca MEDEL ustanovila je Dan opomene za nezavisnost pravosuđa u Evropi u znak sećanja na italijanskog sudiju Đovanija Falkonea koga je ubila mafija 23. maja 1992. godine.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side