Drugi dan posete Erdogana - Trilaterala i početak gradnje auto-puta
08.10.2019 | 09:45h ► 15:27h Beograd

Drugi dan posete Erdogana - Trilaterala i početak gradnje auto-puta

Drugi dan posete Erdogana - Trilaterala i početak gradnje auto-puta Foto: Beta/Miloš Miškov
Trilateralni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i članova Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, Milorada Dodika i Šefika Džaferovića održan je danas u Palati Srbije.

 

Današnjim sastankom lidera Srbije, BiH i Turske oživela je praksa trojnih samita koji su se održavali 2010-2013.

Učesnici samita BiH-Srbija-Turska će posle sastanka u Sremskoj Rači prisustvovati ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo u čemu učestvuje i Turska.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas u Beogradu da je izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo veoma važna za region i da će pomoći zaustavljanju odliva mozgova.

"Put je sinonim za civilizaciju. Ako uspemo da to izvedemo, da izgradimo put, to će imati veliki uticaj na stanovništvo ali i još veći uticaj na sprečavanje odliva stanovništva. To će učiniti region mestom koje privlači ljude i koje će biti dostupno", rekao je Erdogan posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i članovima Predsedništva BiH.

Erdogan je rekao da su sastanci juče i danas bili veoma korisni i plodni i da veruje da će susreti u formatu trilaterale dodatno zbližiti Srbiju i BiH.

On je naveo i da je važni rešiti probleme oko formiranja vlade BiH jer "bez vlade ne može efikasno da se radi".

Turski lider je najavio i naredne sastanke trilaterale, u Turskoj i BiH. 

 

Vučić: Turska ima nesumnjivu stabilizujuću ulogu na Balkanu

Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu zbog, kako se izrazio, "nesumnjive stabilizujuće uloge" koju Turska ima na Balkanu.

Nakon trilateralnog sastanka na Samitu Srbije, Turske i BiH u Beogradu, Vučić je rekao da je ta stabilnost veoma važna na Balkanu, ne samo za sadašnji trenutak već i za godine koje dolaze.

Vučić je zahvalio Erdoganu i zbog toga što je svojim produženim ostankom u Beogradu i najavljenim odlaskom u Sremsku Raču, gde će biti obeležen početak radova na autputu Beograd-Sarajevo, pokazao koliko su mu važni i Srbije i BiH i čitav region.

On je ocenio da je od 1945. godine "neka nevidljiva ruka" sprečavala izgradnju dobrih veza, odnosno puteva i pruga između Srbije i BiH, ali da je sada došlo vreme da se to promeni i da je Srbija već završila kompletnu dokumentaciju za izgradnju autoputa i obavezala se da kompletno finansira izgradnju mosta preko Save.

"Spajamo se sa Bijeljinom, koja je drugi najveći grad u Republici Srpskoj, a idemo i do Tuzle, koja je drugi najveći grad u Federaciji. To je od fantastičnog značaja za naše trgovinske odnose, koji su sve veći", rekao je Vučić.

On je dodao da će biti građen i drugi deo autoputa, koji će spojiti Sarajevo sa Beogradom preko Višegrada i Požege i da će tako biti spojeni i Srbi iz Srbije sa onima u Gackom, ali i Bošnjaci iz Novog Pazara, Tutina i Sjenice sa Sarajevom.

"Ako to završimo, ljudi će biti mnogo bolje povezani i imaćemo svi bolje rezultate", rekao je Vučić.

 

Članovi Predsedništva BiH: Razgovarali smo pre svega o povezivanju putem infrastrukturnih projekata

Foto: Beta/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine izjavili su u Beogradu da su na današnjem samitu Srbije, Turske i BiH razgovarali pre svega o povezivanju putem infrastrukturnih projekata, a da će probleme u odnosima među državama rešavati na bilateralnim sastancima.

Na zajedničkoj konferenciji sa srpskim i turskim predsednikom, Aleksandrom Vučićem i Redžepom Tajipom Erdoganom, posle samita Srbije, Turske i BiH, predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić rekao je da su razgovarali o projektima u kojima učestvuju sve tri zemlje, o mogućnostima finansiranja i načinu njihovog izvođenja.

"Pojavile su se i ideje za neke nove projekte za obnovu železničke mreže i infrastrukture. To su skupi projekti, ali važni jer povezuju građane Srbije i BiH, kao i delove BiH na nekim pravcima", kazao je Komšić, hrvatski član Predsedništva BiH.

Komšić je rekao da će nerešena bilateralna pitanja biti otvarana u bilateralnim susretima i dodao da se nada da će trilateralni susreti biti nastavljeni, uz "otvaranje novog spektra tema".

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da autoput Beograd-Sarajevo, za koji će danas biti položen kamen temeljac, treba da poveže Srbiju i Republiku Srpsku i BiH i "omogući bolju komunikaciju".

Dodik je kazao da će taj autoput "svakako obeležiti saradnju u okviru trilaterale" i dodao da je dogovoreno da naredni samit bude održan sledeće godine u BiH, a potom u Tirskoj 2021. godine.

"Razgovarali smo i o gasovodu Turski tok, o mogućnosti učešća BiH u tom projektu, o modernizaciji železničke mreže, kao i o potrebi da se očuva dobra politička saradnja, stabilnost i mir", kazao je Dodik.

On je dodao da je Erdogan na samitu rekao da treba izbeći poteze koji bi mogli da ugroze mir i stabilnost.

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović rekao je da je Turska "stabilizirajući faktor u regionu", i da, pošto ima dobre odnose sa svim zemljama Zapadnog Balkana, može da pomogne stabilizaciji prilika.

"BiH i Srbija imaju svoje odnose i mi ćemo naša brojna otvorena pitanja rešavati u bilateralnom dijalogu. Danas sam kazao da je potrebna intenzivnija saradnja BiH i Srbije, i da se samo tako na pravi način mogu rešiti bilateralni problemi", naveo je Džaferović.

On je ocenio da je autoput Beograd-Sarajevo "vrlo važan projekat koji definitivno utiče na mir i stabilnost u regionu".

Džaferović je rekao da je Srbija po pitanju autoputa "završila svoje obaveze unutar sebe i sa Turskom", a da je BiH preuzela obavezu da što je moguće pre zaključi ugovore sa Srbijom i Turskom kako bi taj projekat bio što pre realizovan.

autor: SA izvor: Beta/RTS
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side