Druga optužnica pred sudom za zločine OVK
28.04.2020 Hag

Druga optužnica pred sudom za zločine OVK

Druga optužnica pred sudom za zločine OVK Foto: pixabay.com
Glavni tužilac suda za zločine OVK Džek Smit podigao je drugu optužnicu koju će razmotriti sudija za prethodni postupak, saopštio je danas taj sud.

 

 

U saopštenju piše da je Smit 23. aprila obavestio predsednicu suda Ekaterinu Trendafilovu da "namerava da pokrene još jedan postupak...i tražio da se odredi sudija za prethodni postupak".

"Stoga je predsednica...odredila sudiju za prethodni postupak da ispita novu optužnicu koju je podneo specijalizovani tužilac", saopštio je sud u Hagu, čije je zvanično ime Specijalizovana veća Kosova.

Smit je u februaru ove godine podigao prvu optužnicu, koju je potom razmotrio sudija za prethodni postupak.

Po pravilima suda, optužnice su zapečaćene dok ih sudija ne potvrdi, a mogu ostati nedostupne javnosti i posle toga.

Tužilaštvo sprovodi istrage o zločinima navedenim u izveštaju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope "Nečovečno postupanje sa ljudima i nedozvoljena trgovina organima na Kosovu" iz 2011. godine.

Sud za zločine OVK do sada nije podigao nijednu javnu optužnicu.

Sud je nadležan za "zločine započete ili počinjene na Kosovu" od 1. januara 2008. do 31. decembra 2000. godine.

Kako je zvanično najavljeno, sud za zločine OVK će "voditi sudske postupke o navodima koji proističu iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope...od 7. januara 2011, u kojem se iznose navodi o teškim prekograničnim i međunarodnim krivičnim delima".

U tom izveštaju, specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti pisao je o zločinima OVK nad otetim Srbima na Kosovu i u Albaniji i izneo sumnje da su nekima od njih u Albaniji vađeni organi kojima je kasnije trgovano.

Navode iz Martijevog izveštaja istraživala je, pre formiranja suda, specijalna radna grupa EU koju je predvodio američki pravnik Klint Vilijamson.

Pre odlaska sa te dužnosti, Vilijamson je potvrdio da je pronašao dokaze za neke od tvrdnji izloženih u Martijevom izveštaju.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side