DRI: Radno sposobno oko 50 odsto korisnika novčane socijalne pomoći
13.12.2019 Beograd

DRI: Radno sposobno oko 50 odsto korisnika novčane socijalne pomoći

DRI: Radno sposobno oko 50 odsto korisnika novčane socijalne pomoći Foto: pixaby
Novčanu socijalnu pomoć u Srbiji je od 2016. do 2018. godine primalo oko 268.000 ljudi medju kojima je približno 50 odsto radno sposobno, objavila je danas Državna revizorska institucija (DRI).

Na predstavljanju izveštaja o reviziji svrsishodnosti poslovanja "Materijalna podrška kao mera smanjenja siromaštva" državni revizori su ukazali da radno sposobni korisnici socijalne pomoći uglavnom dugo ostaju u sistemu socijalne zaštite.

U poslednje tri godine za naknadu za socijalnu zaštitu u Srbiji je prosečno godišnje planirano oko 26 milijardi dinara, a za novčanu pomoć je izdvajano 14,3 milijarde, odnosno 57,5 odsto.

U izveštaju DRI navedeno je da postojeći sistem socijalne zaštite ne dovodi do ostvarenja postavljenih ciljeva i zbog nedovoljne efikasne saradnje nadležnih organa propušta se prilika da radno sposobni korisnici socijalne pomoći izađu iz sistema socijalne zaštite.

Ocenjeno je da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i soocijalna pitanja nije preduzelo sve aktivnosti kako bi se smanjila zavisnost radno sposobnih korisnika socijalne pomoći od socijalnih službi.

Takođe, po nalazima revizora centri za socijalni rad samo su delimično radili procenu socio-ekonomskog stanja radno sposobnih korisnika novčane socijalne pomoći, a resorno ministarstvo je samo delimično radilo nadzor nad trošenjem 14 milijardi dinara, koliko se godišnje izdvaja za novčanu socijalnu pomoć.

"Od 2016. do 2018. godine obavljen je nazdor samo četiri od ukupno 140 centara za socijalni rad. U ta četiri centra sa 2.699 korisnika novčane socijalne pomoći od 114 pregledanih predmeta 92 odsto rešenja je poništeno i vraćeno na ponovno odlučivanje", navodi se izveštaju DRI.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side