12.06.2018 | 08:23h ► 08:40h Beograd

Drecun: Protesti ugrožavaju zdravlje, privredu, turizam i važne odluke

Drecun: Protesti ugrožavaju zdravlje, privredu, turizam i važne odluke Foto: Beta/Dragan Gojić
Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je jutros da protesti zbog visoke cene goriva ugrožavaju privredu, turizam i građane slabog zdravlja, ali i da predstavljaju pokušaj destabilizacije Vlade Srbije uoči donošenja važnih odluka među kojima možda i o Kosovu.


"Ovo je završno testiranje za unutrašnji pritisak na vlasti za destabilizaciju, kada se bude ozbiljno odlučivalo", rekao je Drecun za Radio televiziju Srbije.

On je ocenio da je ponašanjem Prištine obustavljen dijalog sa Beogradom u Briselu i da izjave koje stižu sa albanske strane nisu ohrabrujuće.

Drecun je rekao da Priština otvara nove teme i ne sprovodi dogovor o Zajednici srpskih opština (ZSO) i dodao da uskoro ističe rok od tri meseca za pravljenje Statuta ZSO, koji je Brisel dao Prištini.

On je naveo da se u medijima pominje izvesna međunarodna mirovna konferencija za rešavanje pitanje Kosova i da misli da se Priština priprema za tako nešto.

Drecun je ocenio da bi to i za Srbiju bilo dobro rešenje, jer bi u međunarodnu konferenciju pored SAD, za koje on misli da pokušavaju da se uključe u dijalog Beograda i Prištine, morala da se uključi i Rusija.

"Otvara se snažna politička borba šta će se desiti sa kosovskim problemom u EU", ocenio je Drecun.

 

Ružić: Protesti nisu pitanje socijalne dimenzije, već politizacije jedne teme

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić ocenio je danas da protesti zbog povećanja cene goriva nisu pitanje socijalne dimenzije, već politizacija jedne teme, ali da je Vlada Srbije spremna da razgovara.

"Vlada i nadležni su uvek bili spremni da razgovaraju na civilizovan način. Ovo nije pitanje socijalne dimenzije, već politizacije jedne teme. Vlada je iskazala spremnost da se o toj temi razgovara. Ali ne može se razgovarati sa ulice", rekao je Ružić za Radio-televiziju Srbije.

On je govoreći o protestima rekao da su oni "paradoks, licemerje, nezakonsko delovanje" i da "to nije građanska neposlušnost, nego građanska neodgovornost".

Ružić je kazao da u Srbiji "nije moguć ukrajinski scenario".

Govoreći o uređivanju plata u javnoj upravi, Ružić je rekao da se prvo vode interresorni razgovori u Vladi Srbije, a da posle toga slede dogovori sa sindikatima i da on očekuje da implementacija zakona koji uređuje plate počne 2019. godine.

Ružić je kazao i da se više ne razmišlja "toliko o otpuštanjima".

Govoreći o zakonima koje će danas predstaviti u Skupštini Srbije, ministar je rekao da je ključno da se neposredna demokratija pospeši u lojalnim samoupravama i da građani kroz javne rasprave budu uključeni u planiranje investicionog dela budžeta i da se vrati nadležnost mednim zajednicama.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side