Dragan Vasiljković ostaje u zatvoru
27.09.2019 Beograd

Dragan Vasiljković ostaje u zatvoru

Dragan Vasiljković ostaje u zatvoru Foto: pixabay
Jedan od vođa srpskih paravojnih formacija tokom rata u Hrvatskoj, Dragan Vasiljković, poznat kao kapetan Dragan, ostaje u zatvoru pošto je sud u Varaždinu odbio kao neosnovan njegov zahtev da bude pušten na uslovnu slobodu, saopštio je danas taj sud.

Sudsko veće smatra da Vasiljković, koji služi zatvorsku kaznu od 13 i po godina zbog ratnog zločina u Kninu i Glini 1992. i 1993, nije promenio svoje stavove i ponašanje posle počinjenje krivičnog dela, i dalje je nekritičan prema svom ponašanju tako da svrha kažnjavanja još nije ostvarena.

Vasiljković je zbog ratnog zločina osuđen na splitskom sudu na 13 i po godina zatvora, a ta kazna je postala pravosnažna sredinom prošle godine.

On je odslužio 13 godina zatvora odnosno u vreme izdržavanja uračunato mu je vreme provedeno u ekstradicionom zatvoru u Australiji od osam godina i devet meseci, kao i u istražnom zatvoru u Hrvatskoj.

Sednica sudskog veća održana je u četvrtak, ali je danas objavio portparol Županijskog suda u Varaždinu Igor Pavlica u saopštenju objavljenom na sajtu suda.

Prema odluci suda, Vasiljković će ostati u zatvoru u Lepoglavi, jer "u bitnome nisu ispunjene pretpostavke za uslovno puštanje" i "radi postizanja svrhe kažnjavanja, nužno je da zatvorenik nastavi sa izdržavanjem iste".

U saopštenju se navodi da je veće imalo u vidu da je Vasiljković dosad neosuđivan, da se protiv njega ne vode drugi krivični postupci i da ima obezbeđen prihvat posle izdržavanja kazne.

Utvrđeno je, međutim, da je nekritičan prema krivičnim delima koja negira, da kaznu smatra nezasluženom i neprilagođen je, što, kako se navodi, proizilazi iz činjenice da je "aktuelno smešten na Odeljenju pojačane kontrole i da je u jednom navratu i kažnjen za lakši prestup".

Iz navoda zatvora u Lepoglavi proizilazi da Vasiljković zatvor upoređuje s "nacističkim logorom" i da u javnosti stvara lažni dojam žrtve hrvatskog pravosuđa i diskriminacije po nacionalnoj osnovi, navodi se u saopštenju suda.

Što se tiče njegovog zdravstvenog stanja, utvrđeno je da je pod kontrolom.

Očekivani istek kazne je krajem marta 2020.

Vasiljković je već jednom tražio puštanje na uslovnu slobodu, ali je i taj zahtev odbijen krajem prošle godine.

Vasiljković ima državljanstva Srbije i Australije. Hrvatskoj je izručen 2015. godin iz Australije gde je godinama živeo pod lažnim imenom Danijel Sneden.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side