22.02.2018 Amsterdam

Donji dom holandskog parlamenta priznao genocid nad Jermenima

Donji dom holandskog parlamenta priznao genocid nad Jermenima Foto: pixabay
Poslanici donjeg doma holandskog parlamenta priznali su danas da je počinjem genocid nad Jermenima za vreme Otomanskog cartsva, a taj potez bi mogao da stvori tenzije u odnosima Holandije i Turske koja ne priznaje genocid, prenela je agencija Frans pres.

Donji dom je sa 142 glasa za i tri protiv usvojio tekst kojim se predlaže da se "parlament jasno izjasni da priznaje genocid nad Jermenina".

Poslanici su takođe predložili slanje predstavnika holandske vlade u Jerevan 24. aprila kada Jermenija obeležava godišnjicu masakra nad Jermenima od 1915. do 1917.

Istoričari procenjuju da je oko 1,5 miliona Jermena ubijeno za vreme i posle Prvog svetskog rata u Turskoj, što mnogi ocenjuju kao prvi genocid u 20. veku. Turska navodi da je ubijeno 500.000 Jermena.

Turska negira da je reč o genocidu i tvrdi da je broj žrtava preuveličan i da su nastradale zapravo žrtve građanskog rata i nemira posle raspada Otomanskog carstva, što je dovelo do gubitaka na obe strane.

 

Turska osudila holandsko priznavanje genocida nad Jermenima

Tursko Ministarstvo inostranih poslova večeras je žestoko osudilo holandsko priznavanje genocida nad Jermenima pre 100 godina.

"Žestoko osuđujemo današnju odluku Poslaničkog doma holandskog parlamenta da događaje iz 1915. godine prizna kao genocid", navodi se u saopštenju turskog ministarstva.

Poslanici donjeg doma holandskog parlamenta usvojili su ranije danas tekst u kojem priznaju da je počinjem genocid nad Jermenima za vreme Otomanskog carstva, čemu se protivi Turska jer taj masakr ne priznaje kao genocid.

Istoričari procenjuju da je oko 1,5 miliona Jermena ubijeno za vreme i posle Prvog svetskog rata u Turskoj, što mnogi ocenjuju kao prvi genocid u 20. veku.

Turska navodi da je ubijeno 500.000 Jermena i da su u stvari stradale žrtve građanskog rata i nemira posle raspada Otomanskog carstva, što je dovelo do gubitaka na obe strane.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side