Dom zdravlja Prokuplje: Od 152 pregleda mamografom na rak dojke kod 14 žena uočene maligne promene
13.09.2019 Prokuplje

Dom zdravlja Prokuplje: Od 152 pregleda mamografom na rak dojke kod 14 žena uočene maligne promene

Dom zdravlja Prokuplje: Od 152 pregleda mamografom na rak dojke kod 14 žena uočene maligne promene Foto: Pixabay
Ginekološka služba za za zdravstvenu zaštitu žena pri prokupačkom Domu zdravlja u periodu od prvog januara do danas uradila je skrining pregled mamografom na rak dojke kod 152 žene, saopštili su iz Doma zdravlja u Prokuplju.

Kako je kazala Agenciji Beta portparol te zdravstvene ustanove Violeta Mirković, tokom ovih pregleda kod 14 žena iz Prokuplja i okoline uočene su maligne promene zbog kojih su upućene na dalju dijagnostiku i lečenje.

"U našoj ustanovi se jednom nedeljno rade pregledi mamografom", kazala je Mirković i naglasila da su ti pregledi obavezni samo kod žena starijih od 50 godina.

Ona je naglasila da se kod mlađih žena rade pregledi dojke samo ultrazvukom i kolor doplerom, a samo u slučajevima ako postoji sumnja na malignitet one se upućuju i na mamografiju.

Kako su kazali u prokupačkom Domu zdravlja odziv žena u Prokuplju ne mamografske preglede nije zadovoljavajući i mogao bi da bude mnogo bolji, jer se samo na taj način precizno može utvrditi postojanje malignih bolesti dojke u začetku.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side