14.11.2017 Beograd

Dojče vele: Zvaničnici EU upozoravaju na potcenjivanje ruske propagande na Balkanu

Dojče vele: Zvaničnici EU upozoravaju na potcenjivanje ruske propagande na Balkanu Foto: Freeimages
Šefica ΕU za spoljne poslove Federika Mogerini je pod velikim pritiskom da pojača borbu protiv ruske propagande u Evropi, piše danas u analizi nemačka RTV-stanica "Dojče vele".

Taj pritisak dolazi od država-članica, kao i od stručnjaka za bezbednost i nekih od najviših zvaničnika EU, koji upozoravaju na navodne pokušaje ruskih medija, hakera u Rusiji, kao i ruskih obaveštajnih službi i lobista da diskredituju Zapad kao "ekspanzionistički", a u stvari kao slab i razjedinjen.

Iznete su mnoge optužbe protiv Rusije zbog podrške populističkim i secesionističkim snagama u zemljama-članicama EU u nameri da se potkopa evropsko jedinstvo kao srž postojanja EU, navodi Dojče vele. Jedan od takvih primera dogodio se posle proglašenja nezavisnosti Katalonije, kada je ruski državni emiter RT tvrdio da je Evropski parlament priznao nezavisnost Katalonije.

Ruska vlada, kaže se dalje, zvanično se ne suprostavlja težnji zemalja Zapadnog Balkana da postanu članice EU. Ali, istovremeno, "Moskva nastavlja da jača svoje političke, ekonomske i tradicionalne veze s tim regionom, predstavljajući se kao njegova bliskija saveznica nego što je to EU".

"Neki posmatrači u EU strahuju da te aktivnosti predstavljaju izgradnju ruskog 'trojanskog konja' koji bi mogao da oteža pristupanje EU zemalja tog regiona", piše nemačka stanica.

Da bi se suprotstavio ruskoj kampanji dezinformacija koja je u toku, i da bi promovisao politiku EU, Evropski savet je 2015. godine Evropskoj službi za spoljnu akciju (EEAS) dao mandat za razvoj "Evropske radne grupe za strateške komunikacije". Poznata i kao "StratKom" (StratCom), radna grupa se sastoji od 20 ljudi podeljenih u tri jedinice: "StratKom Istok", "StratKom Jug" i - od septembra - "StratKom Zapadni Balkan".

Zajedno s promovisanjem vrednosti EU i potvrđujuči svoju posvećenost Zapadnom Balkanu, taj tim hoće da "poboljša ukupne komunikacione napore EU u regionu Zapadnog Balkana, usmeravajući se na prioritetnu publiku i prevazilazeći pogrešna shvatanja i nedostatak informacija", rekla je Maja Kocijančić, portparolka Visoke predstavnice za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Federike Mogerini.

"StratKom Zapadni Balkan" sada čine - samo dve osobe. One rade u "bliskoj saradnji" s timom "StratKom Istok" od 14 ljudi, koji su jedina jedinica EU koja ima zadatak da identifikuje, analizira i podiže svest o proruskim dezinformacijama.

Suprotno tome, slična inicijativa američkog Stejt departmenta pod nazivom "Centar za globalno angažovanje" (Global Engagement Center) ima 80 ljudi, s budžetom od 60 miliona dolara (51,25 miliona evra), navodi "Dojče vele".

Mnogi u EU se pitaju da li su dovoljno ozbiljni napori EU da se suprotstavi i odgovori na godine višeslojnog ruskog uticaja u raznim delovima Evrope, uključujući Zapadni Balkan, piše u nemačkom tekstu.

Rusija je vekovima pretendovala na posebne odnosa sa slovanskim i pravoslavnim zajednicama širom Zapadnog Balkana. Istovremeno, percepcija "Slovenskog bratstva" i "Majke Rusije" duboko je ukorenjena u pravoslavnom stanovništvu, uglavnom u Srbiji koja sada ima status kandidata za prijem u EU, podseća nemačka RTV.

"Rusofilija etničkih Srba u kombinaciji s ruskim geopolitičkim interesima izgrađenim kroz razne političke i medijske kanale, ukazuje šta je razlog zbog kojeg bi skoro jedna trećina srpskog stanovništva izabrala savezništvo s Rusijom, a ne sa EU, po istraživanju javnog mnjenja u Srbiji u julu", piše "Dojče vele".

Ipak, šefica diplomatije EU, Federika Mogerini je samopouzdana: "Nisam zabrinuta zbog uticaja ili prisustva bilo kojih drugih partnera koje mogu imati zemlje u tom regionu. Kada je tamo EU, uz svu svoju moć, sa svim svojim prisustvom, koherentno, onda nema drugog partnera koji može imati jači uticaj u tom regionu od EU", rekla je ona.

"Mi smo jedno, mi smo porodica, geografski i istorijski smo povezani", dodala je Mogerini.

Međutim, piše u analizi, "neki zvaničnici EU upozoravaju da taj pristup nije dovoljan evropski odgovor na tvrdnje o ruskoj propagandi u sopstvenom dvorištu EU".

Sredinom oktobra ministri spoljnih poslova osam država članica EU, uključujući Hrvatsku, Češku Republiku, Latviju, Litvaniju, Poljsku, Rumuniju, Švedsku i Veliku Britaniju, u pismu Mogerini izrazili su zabrinutost zbog "sofisticiranijeg i jačeg nego ikada ranije" širenja dezinformacija.

Napisali su da "spoljni akteri" rade "na stvaranju nepoverenja i nezadovoljstva demokratskim poretkom, i da diskredituju EU, partnere EU, kao i da oslabe evropsko jedinstvo". Oni su zatražili jačanje rada "Strateških komunikacija EU", uključujući jedinicu "StratKom za Zapadni Balkan".

Štaviše, 65 evropskih eksperata za bezbednost i poslanika iz 21 zemlje potpisalo je deklaraciju kojom eksplicitno optužuju Mogerinizbog da nije preduzela adekvatne kontramere i što Rusiju ne naziva "glavnim izvorom neprijateljskih dezinformacija" u Evropi. Evropska služba za spoljnu akciju pozvana je da utrostruči kapacitet "StratKoma" i obezbedi najmanje milion evra za ciljano istraživanje, prenosi "Dojče vele".

Ministri EU su u ponedeljak u Savetu za spoljne poslove, zaključili da "strateška komunikacije EU" treba ojačati i ljudstvom i finansijski, ali nisu donete konkretne mere. Diplomatski izvori u Briselu kažu da neke države članice i dalje nisu uverene u neophodnost takvih mera.

"Moramo imati jasan stav cele EU da je pretnja neprijateljskih propagandnih aktivnosti Rusije važna i da deluje protiv naših zemalja, kao i na Balkanu, na Bliskom istoku i u Siriji. Moramo prepoznati tu pretnju, priznati da postoji, a potom odrediti resurse", rekao je poljski ministar spoljnih poslova Vitold Vaščikovski posle sastanka u Briselu. "Izgleda da neke zemlje potcenjuju tu rusku pretnju i htele bi da se usredsrede na druge pravce", dodao je on.

Dok se čeka odluka o povećanju sredstava za "Strateške komunikacije EU", Poljska i neke druge države-članice spremaju se da same doprinesu stvaranjem svojih jedinica u kojima bi bili zvaničnici i stručnjaci zaduženi za suzbijanje sajber-napada i propagandnih aktivnosti. Oni planiraju da sarađuju i koordiniraju rad s Radnom grupom EU "StratKom", da bi se "osigurali ravnopravni uslovi u igri EU-Rusija", zaključuje "Dojče vele".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Miroslav Ivanović: Oliver je ubistvom politički uklonjen Miroslav Ivanović: Oliver je ubistvom politički uklonjen

  Brat ubijenog predsednika Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda " Olivera Ivanovića i sudija Apelacionog suda Kosova Miroslav Ivanović je ocenio da ne misli da je to ubistvo izvedeno "smišljeno, profesionalno i sa političkom pozadinom".

 • Saša Janković: Vojvodina mora imati svaku vrstu autonomije Saša Janković: Vojvodina mora imati svaku vrstu autonomije

  Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković izjavio je večeras u Novom Sadu da Vojvodina mora imati autonomiju i na političkom, i na administrativnom, i na fiskalnom planu."Vojvodina mora da ima autonomiju i na političkom, i na administrativnom, i na fiskalnom i na svakom drugom planu. Što je jača Vojvodina, jača je Srbija. Što je jača Srbija, jača je Vojvodina", rekao je Janković na tribini "Autonomija odlučivanja" koju je Pokret centra organizovao u hotelu "Fontana" u Novom Sadu.

 • Novopazarski naprednjaci podržavaju Vučića po pitanju Kosova Novopazarski naprednjaci podržavaju Vučića po pitanju Kosova

  Gradski odbor Srpske napredne stranke (SNS) u Novom Pazaru pružio je danas punu podršku predsedniku Srbije i te partije Aleksandru Vučiću u, kako su saopštili, njegovim naporima za očuvanje mira i stabilnosti u južnoj srpskoj pokrajini i celoj zemlji.U saopštenju objavljenom na zvaničnoj Fejsbuk stranici novopazarskih naprednjaka se navodi da se Vučić "svim silama trudi da dođe do najprihvatljivijeg rešenja za srpski narod, naročito za Srbe na Kosovu i Metohiji".

 • Savez za Srbiju: Sloboda medija je preduslov slobodne Srbije Savez za Srbiju: Sloboda medija je preduslov slobodne Srbije

  Budući Osnivači Saveza za Srbiju su na tribini o programu od 30 tačaka održanoj u Kraljevu kao najveće tačke neslaganja sa aktuelnim vlastima naveli slobodu medija i odnos prema Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju pokreta Dveri.Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić je ocenio da vlast "pritiska narod politikom siromaštva i gušenjem slobode" i dodao da proširenje EU nije nešto na šta Srbija može da utiče.

 • Putnička vozila na prelazu Bogojevo između Srbije i Hrvatske čekaju sat i po Putnička vozila na prelazu Bogojevo između Srbije i Hrvatske čekaju sat i po

  Putnička vozila najduže čekaju na granici Srbije i Hrvatske.

 • Đurić uputio otvoreno pismo Teodosiju zbog njegovog komentara na izjavu predsednika Vučića Đurić uputio otvoreno pismo Teodosiju zbog njegovog komentara na izjavu predsednika Vučića

  Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić uputio je otvoreno pismo episkopu raško-prizrenskom i kosovsko-metohijskom Teodosiju u kojem je naveo da ne može da prećuti na njegovu netačnu tvrdnju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rečju ili delom zastrašio ili zastrašivao Srbe na Kosovu.

 • Medijska udruženja: Zaustavite administrativno uznemiravanje medija Medijska udruženja: Zaustavite administrativno uznemiravanje medija

  Novinarska i medijska udruženja upitila su danas pismo međunarodnim organizacijama u kome skreću pažnju na selektivnu upotrebu pravnih mehanizama i zloupotrebu zakona od strane Poreske uprave, a s ciljem sprečavanja rada medija.

 • Optužnice za manipulacije statusom veterana OVK Optužnice za manipulacije statusom veterana OVK

  Specijalni kosovski tužilac Eljez Bljakaj, pre nego što je podneo ostavku, podigao je optužnicu protiv visokih funkcionera nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) zbog manipulacijama statusom veterana, koja do sada nije predata sudu, objavio je portal koha.net.

 • Tači pozdravio izjavu Angele Merkel o nepromenjivosti granica na Balkanu Tači pozdravio izjavu Angele Merkel o nepromenjivosti granica na Balkanu

  Kosovski predsednik Hašim Tači pozdravio je danas izjavu nemačke kancelarke Angele Merkel o tome da nema promena granica na Zapadnom Balkanu.

 • Uhapšen lekar u Užicu zbog primanja mita Uhapšen lekar u Užicu zbog primanja mita

  Policija u Užicu uhapsila je D.A. (53), lekara specijalistu Opšte bolnice u Užicu, osumnjičenog za primanje mita, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

 • Intervju Milena Minja Bogavac: Cenzura jača teatar, cenzora slabi Intervju Milena Minja Bogavac: Cenzura jača teatar, cenzora slabi

  Fraza “daske koje život znače” nepogrešivo je primenljiva na celokupan rad Milene Minje Bogavac, ali tu je i pisanje i aktivizam i mnogo toga još kreativnog. Ove godine je prvi put dobila Sterijinu nagradu za najbolji savremeni dramski tekst za “Jami distrikt”, predstava “Smrt fašizmu: O Ribarima i Slobodi” premijerno je izvedena 9. maja na Dan pobede, a pre samo mesec dana prihvatila je izazov da bude direktorka Šabačkog pozorišta. O svemu tome i još ponečemu s Minjom Bogavac razgovarala je Gordana Nonin

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side