14.11.2017 | 19:10h ► 21:10h Banja Luka

Dodik: BiH neće priznati Kosovo, za to nema konsenzusa

Dodik: BiH neće priznati Kosovo, za to nema konsenzusa Foto: Beta, Milos Miskov
Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da Bosna i Hercegovina neće priznati Kosovo jer za to nema konsenzusa kog "mora biti za međunarodne političke mere".

 

 

"To zavisi od RS a nema političara u RS i iz RS koji bi to uradio", rekao je Dodik u intervjuu koji je danas emitovala Prva televizija.

Prema njegovim rečima, bošnjački član predsedništva BiH Bakir Izetbegović bi "davno priznao Kosovo ali on nije BiH". ;"On bi to priznao ranije, a nije, zato što on nije BiH. BiH je nešto specifično, potpuno neuspešno, potpuno propalo", izjavio je Dodik i dodao da ovo nije prvi put da Izetbegović krši Dejtonski sporazum.

Prema Dodiku, priznavanje Kosova znači i priznavanje RS, ali da kod Izetbegovića  "nema doslednosti, ujutru priča jedno, popodne druge, uveče treće".

Predsednik RS je rekao da bi, da se on pita, Izetbegović u Srbiji bio proglašen za nepoželjnu osobu.

"Ovo je ozbiljan udarac Srbiji kao državi i politici Srbije... Bakir je rekao da ne priznaje ništa što je Srbija i neki odnos prema takvim izjavama mora postojati. Ako bih se ja pitao, ne želim da napravim nikome nijedan problem, ali Bakir najmanje posle ovoga treba da bude persona non grata u Srbiji", naveo je Dodik.

Kako je Dodik rekao, Izetbegović bi "priznao Kosovo, radio nešto u Sandžaku, a onda bi napao RS i iz istih razloga iz kojih je Kosovo na nezakonit način sebe proglasilo nekom kvazidržavom".

On je ocenio da je Srbija učinila ozbiljne napore na popravljanju odnosa sa BiH, dok Izetbegović "nikad ne propušta priliku da kaže nešto loše".

"Ne znam šta će uraditi Srbija, ali ne znam kakav čovek morate da budete da bi u liku Bakira Izetbegovića sutra došli u zvaničnu posetu Beogradu. Neverovatno. Šta tamo da govori", upitao je Dodik.

Prema njegovim rečima Srbija mora da pokaže svoj odnos prema stabilnosti u regionu, i "spremnost da radi i sa takvima kao što je Bakir Izetbegović, računajući da on nije konstanta".

 

Izetbegović objavio opšti napad na srpske interese

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je večeras da je Srbija najvažnija zemlja za stabilnost regiona, a da je bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović objavio "opšti napad na srpske interese".Nakon izjave Izetbegovića da je, što se njega tiče, Kosovo do sada trebalo da bude priznato, Dodik je u emisiji "Upitnik" na Radio-televiziji Srbije rekao da nije realno da BiH prizna nezavisnost Kosova jer je za to potrebna saglasnost Republike Srpske.

"Ovde se tačno vidi da on priželjkuje priznanje Kosova, a ne da je reč o pogrešno prenetoj izjavi... Motivacija je verovatno frustracija", rekao je Dodik.

Dodik je izjavio da je Izetbegović pokazao da je "srpski neprijatelj broj jedan u BiH", da je njegov cilj "što veća šteta za Srbe" i dodao da je bošnjački član Predsedništva BiH objavio opšti napad na srpske interese".

Predsednik RS je rekao da "nijedna odluka" Bakira Izetbegovića nije validna bez ostalih dva člana Predsedništva i da mora postojati "sveto trojstvo tri konstitutinva naroda".

Izetbegović je u intervjuu za Dojče vele, upitan da sa "da" ili "ne" odgovori da li će BiH u jednom trenutku priznati Republiku Kosovo, rekao: "Nadam se da".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side