08.05.2018 Beograd

Dodeljene nagrade NUNS-a za istraživačko novinarstvo

Dodeljene nagrade NUNS-a za istraživačko novinarstvo Foto: printscr
Nagradu NUNS za najbolji televizijski ili radio prilog istraživačkog novinarstva večeras je dobio Milan Nešić za seriju "Fantomski graditelji u 'Činovničkoj koloniji'", emitovan na Radiju Slobodna Evropa septembra i oktobra 2017. godine.

Nagrade za istraživačko novinarstvo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je u saradnji s Ambasadom SAD večeras dodelilo po 13. put. 

Nagrada za najbolji prilog u štampanim medijima pripala je Saši Stojkoviću za seriju tekstova za novine "Vranjske" u vreme gašenja tog nedeljnika, od jula do septembra 2017. godine. 

Odlukom žirija, nagrada za najbolji onlajn prilog pripala je Bojani Pavlović za tri istraživačke priče o ministru odbrane Aleksandru Vulinu i o slučaju "tetke iz Kanade", objavljene na portalu KRIK septembra i oktobra 2017. i januara 2018. godine. 

U konkurenciji je bilo pedesetak novinara, s 115 medijskih tekstova i priloga.

Žiri su činili novinari Slobodan Arežina, Danica Vučenić, Milorad Ivanović i Veljko Popović.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot je pri uručenju nagrada koje je bilo na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti, pozdravio trinaestogodišnje napore NUNS-a, kako je rekao, za slobodu i nezavisnost medija i jačanje prava novinara u Srbiji. 

"Energični i slobodni mediji su kao Sunčeva svetlost koja pročišćava demokratsko društvo od koruptivnih i neumerenih postupaka vlasti, stoga SAD podržava ove nagrade", kazao je ambasador.

Ambasador je dodao da je po izveštaju "Fridom hausa" za 2018. godinu, opala sloboda medija u Srbiji i da je to jedina zemlja u regionu u kojoj postoji trend slabljenja demokratije. 

Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić ocenio je da danas nije lako biti novinar u Srbiji gde je etika "degradirana do nivoa mane".

"U zemlji koju odlikuje atmosfera nezameranja, u sistemu u kojem javna reč nužno garantuje posledice, biti novinar nije preporučljivo. Ali Srbija je zemlja paradoksa gde je pomalo ekskluzivno biti novinar, biti hrabar i zastupati javni interes u društvu kojim dominira virus straha", rekao je Lekić i dodao da biti novinar danas u Srbiji znači biti drugačiji od drugih. 

U užem ovogodišnjem izboru za nagradu u konkurenciji priloga na elektronskim medijima bili su i Sonja Kamenković, za emisije iz serije Insajder "Javna preduzeća, tajne zloupotrebe", na televiziji N1 juna 2017. godine, i Ruža Helać za emisiju "Ivanje - u našoj opštini nema zakona" nezavisne produkcije "Vojvođanska zelena inicijativa", iz marta 2018. na televiziji Naša.

U užem izboru za najbolji prilog u štampanim medijima bili su i Aleksandra Popović za seriju tekstova o bezbedonosnom propustu u regulaciji avio-saobraćaja u Srbiji, objavljenu u listu "Danas" jula i avgusta 2017. godine, i Kristina Demetar Filipčev za seriju tekstova o ekološkom problemu u opštini Bečej, iz februara i marta 2018. godine u nedeljniku "Bečejski mozaik".

Kandidati za ovogodišnju nagradu u konkurenciji onlajn priloga bili su i Slobodan Georgiev za tekstove o divljoj gradnji na Kopaoniku objavljene na sajtu BIRN-a u novembru 2017. i martu 2018. godine, Dina Đorđević i Vladimir Kostić za tekst "Male hidroelektrane - Država i firme povezane sa Vučićevim kumom najviše profitiraju", objavljen na sajtu CINS-a u februaru 2018. godine i novinari BIRN-a za tekst "Tragom Kojota - Kako je mitraljez srpske Zastave završio u Siriji", objavljen na sajtu Balkanske istraživačke mreže (BIRN) u maju 2017. godine.

Nagrada NUNS-a za najbolje novinarske istraživačke priloge ustanovljena je 2006. godine.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side