Dobijaju 32 miliona dinara od države jer su im moljci pojeli krompir
02.10.2018 Kraljevo

Dobijaju 32 miliona dinara od države jer su im moljci pojeli krompir

Dobijaju 32 miliona dinara od države jer su im moljci pojeli krompir Foto: pixabay
Petorica poljoprivrednih prozvođača iz sela Zablaće i Baluge kod Čačka dobiće od Ministarstva poljoprivrede Srbije ukupno 32,3 miliona dinara odštete zbog gubitka useva krompira 2015. godine, presudio je Apelacioni sud u Kraljevu.

Oni su tužili Ministarstvo jer im u leto 2015. godine nije pomoglo da zasade krompira na vreme zaštite od moljaca koji su uništile celokupan rod krompira na oko 200 hektara.

U tužbi su poljoprivrednici naveli da Ministarstvo poljoprivrede nije preduzelo mere propisane Zakonom o zdravlju bilja, niti je obavestilo proizvođače o pojavi moljaca.

Ministarstvo je tvrdilo da je na svom sajtu objavilo da je moljaca ima u čačanskim selima, ali sud je utvrdio da je to bilo objavljeno tek u avgustu, što se smatra zakasnelom reakcijom.

Pojedini proizvođači imali su i do 18 hektara pod krompirom, a očekivani prinos bio je 40 tona po hektaru. Svako od njih je uložio oko 4.000 evra po hektaru zasada.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 3.10.2018, 06:46h nešto malo "zaobišli istinu"...

    "Dobijaju 32 miliona dinara od države jer su im moljci pojeli krompir...Ministarstvo je tvrdilo da je na svom sajtu objavilo da je moljaca ima u čačanskim selima, ali sud je utvrdio da je to bilo objavljeno tek u AVGUSTU, što se smatra zakasnelom reakcijom..." i - nije, valjda, da se u Ministarstvu ČUDE zbog odluke Suda?! Em su u toku procesa "zaobišli istinu" (ili rekli poluistinu, računajući da sudije nemaju toliko pameti koliko ima Ministarstvo), em bi da ne daju oštećenim seljacima!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side